BLOG

Sterrenhemels boven Amsterdam

Door Redactie See All This | december, 2018

See All This nodigde de Franse kunstenaar Thierry Cohen uit naar Nederland te komen, om aan zijn indrukwekkende serie Darkened Cities met Londen, Parijs, Tokio en New York één stad toe te voegen: Amsterdam. Cohens werk laat zien wat we kunnen ervaren als we het licht uitdoen: schitterende sterrenhemels boven wereldsteden. Je ziet de duizelingwekkende sterrenhemels in het nieuwe universumnummer van See All This, en ze kunnen nu ook van jou worden! 

‘Het is hoog tijd de sterren opnieuw aan te steken,’ dichtte Guillaume Apollinaire. Daar is Franse fotograaf Thierry Cohen mee bezig. Met zijn serie Darkened Cities laat hij sterrenhemels boven steden zien, die we niet meer met eigen ogen kunnen zien. ‘Precies dat is het idee’, vertelt Cohen in See All This #12, ‘ik laat de hemel zien die er nog wel is, maar die we door de lucht- en lichtvervuiling niet meer zien.’ Na een aantal grote wereldsteden te hebben gefotografeerd, nodigde See All This de kunstenaar uit om naar Amsterdam te komen, en deze stad haar sterrenhemel terug te geven:

‘De beste manier om mensen bewust te maken van wat er verdwijnt, is het te laten zien.’

Darkened Cities – Villes éteintes, Amsterdam 52° 22′ 36″ N 2018-10-12 LST 0:11 (links) en Amsterdam 52° 22′ 00″ N 2019-03-30 LST 14:59 (rechts)

 

Geef jezelf een sterrennacht cadeau!

Voor See All this brengt Thierry Cohen de twee foto’s die hij maakte van Amsterdam uit in speciale, eenmalige edities van 10. Gesigneerd, genummerd en ingelijst.

SEE ALL THIS-EDITIE
Formaat: 37 x 51 cm
Oplage: 10
Prijs edities 1 t/m 5: € 2.500
Prijs edities 6 t/m 8: € 2.800
Prijs edities 8 t/m 10: € 3.500
Als Vriend (abonnee) kun je een foto aanschaffen met 10% korting.
Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

Ook beschikbaar op twee grotere formaten in gelimiteerde edities. Gesigneerd, genummerd en ingelijst.
Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

Darkened Cities – Villes éteintes, Amsterdam 52° 22′ 36″ N 2018-10-12 LST 0:11

Darkened Cities – Villes éteintes, Amsterdam 52° 22′ 00″ N 2019-03-30 LST 14:59

‘Twee personen die zich op dezelfde breedtegraad, maar op een verschillende meridiaan bevinden, zien op een bepaald moment van dezelfde nacht dezelfde hemel.’ Onlangs fotografeerde Cohen, voor een ander project, de hemel boven het oerbos van Białowieża, in het oosten van Polen. Door een gelukkig toeval bleek hij zich daar op dezelfde breedtegraad te bevinden als die waarop Amsterdam ligt. ‘Het scheelt maar een fractie, ik kon die foto’s uitstekend voor dit project gebruiken. De hemel daar is relatief schoon en leeg, je kunt de Melkweg goed zien.’ De beelden van die sterrenhemel laat hij vervolgens overlappen met de foto’s die hij van Amsterdam maakt. Zo verschijnt er boven een donkere stad een stralende hemel.

Dit initiatief van See All This is mogelijk gemaakt door ARTIS–Groote Museum in Amsterdam, dat de eerste foto van de meest exclusieve editie aankocht voor zijn collectie. Het museum opent in 2020 zijn deuren.


Lees het interview met Thierry Cohen in See All This #12. Hier te bestellen.

 

Reacties op Sterrenhemels boven Amsterdam

laat een reactie achter

Uw beoordeling