BLOG

Een tempel op de maan

Door Redactie See All This | december, 2016

‘De maan is zo puur, zo onontgonnen. Een ideale plek voor de mens om een frisse, nieuwe start te maken,’ zegt kunstenaar Jorge Mañes Rubio in See All This #4. Alle praktische beperkingen negerend werkt hij aan een tempel voor op de maan: een symbool dat alle rassen en culturen kan verbinden. Een animatie van het ontwerp voor die tempel kun je hieronder bekijken.

Een tempel voor op de maan. Beeld: Jorge Mañes Rubio / DITISHOE.

Jorge Mañes Rubi

Jorge Mañes Rubio.

Rubio afficheert zich al zijn hele kunstzinnige leven als een artistieke ontdekkingsreiziger. Voor zijn werk zocht hij bijvoorbeeld in China naar wat er was overgebleven van de dorpen die zijn ondergestroomd bij de aanleg van de Drieklovendam in de rivier de Jangtse. Ook deed hij een groot kunstproject over de (fictieve) Japanse ingenieur Akitoshi Fujiyama. Die wordt na de vondst van een brok meteoriet aangestoken door het ‘maanvirus’ en begint plannen te maken om in zijn eentje naar de maan te reizen, daar maansteen te gaan verzamelen en die op aarde te verkopen.

Dit laatste project, waarvoor Rubio een uitgebreide installatie bouwde, inclusief foto’s van de vindplaats van de meteoriet en modellen van Fujiyama’s spaceshuttle, maakte dat Rubio’s interesse werd gewekt in het leven op de maan, of beter: de consequenties daarvan. En jawel, toen Rubio contact opnam met de European Space Agency (ESA), bleken zijn ideeën prachtig aan te sluiten bij ideeën die daar bestonden voor een ‘dorp op de maan’. Vrijwel onmiddellijk kreeg hij een tijdelijk contract als Artist in Residence bij ESA’s Advanced Concepts Team.

Animatie

Het volledige verhaal over de maan-plannen van Rubio lees je in See All This #4. De animatie behorend bij het project, kun je hier bekijken:


Video gemaakt door Jorge Mañes Rubio / DITISHOE.

Reacties op Een tempel op de maan

laat een reactie achter

Uw beoordeling