BLOG

‘Een reportage met waanzinnige impact’ – De Mercur-jury over See All This magazine

Door Redactie See All This | december, 2018

Eerlijk is eerlijk: natuurlijk hadden we graag de twee Mercur Awards (vakprijzen voor magazine media) – voor Reportage en Artdirection van het Jaar – gewonnen. Maar als een niche, zelfstandig magazine blijven we trots op onze nominaties en zijn we dankbaar voor de lovende woorden van de jury. Die lees je hier! 

Nominatie Mercur Reportage van het Jaar
– See All This, ’99 geniale vrouwen in de kunst’

‘Vraag zeven curatoren (waaronder Marlene Dumas, Jasper Krabbé en Francine Houben) vrouwelijke kunstenaars die ze persoonlijk volgen en bewonderen te beschrijven en je wordt meegenomen op een reis door deels onontgonnen gebied. ’99 geniale vrouwen in de kunst’ is een reportage die zich uitstrekt over bijna een heel nummer van See All This. Het magazine is bedoeld als opmaat naar honderd jaar stemrecht voor vrouwen in 2019 en toont hoe waanzinnig en uitbundig hun werk is in de hoop partnermusea enthousiast te maken voor meer vrouwen binnen de museummuren. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor het feit dat vrouwelijke kunstenaars in de huidige canon nog altijd worden buitengesloten. Tijdens de productie van deze reportage besefte de redactie van See All This nog eens hoe achtergesteld vrouwen in de kunst zijn en ze waren ervan overtuigd dat het nummer zou bijdragen aan de bewustwording hierover.

De uitgave was een dermate groot succes dat de gehele oplage is uitverkocht en heeft veel beweging in gang gezet. Het openingsartikel waarin bewezen wordt dat het urinoir van Duchamp helemaal niet van Duchamp is, maar van Elsa von Freytag-Loringhoven, bracht een storm aan reactie teweeg in binnen- en buitenland. Bij de VPRO ligt momenteel een aanvraag voor een documentaire over haar werk. Ook zijn er naar aanleiding van de uitgave van See All This #10 debatavonden georganiseerd en zullen er rondleidingen worden georganiseerd op aanstaande beurzen zoals PAN en Art Rotterdam. In september 2019 opent bovendien de tentoonstelling ‘Pretty Brilliant. Geniale vrouwen in de kunst’ in Museum de Fundatie in Zwolle, met See All This als gastcurator. See All This zal ook de uitgave van de bijbehorende catalogus verzorgen.

De jury kijkt uit naar alles wat er uit deze uitgave voortvloeit en vindt de reportage waanzinnig interessant en educatief. “Eyeopeners!” was een vaak gehoorde kreet. Daarnaast prijst de jury de afstemming van beeld en inhoud: wat een harmonie! In alle vezels een reportage voor deze titel. Bij de bekendmaking van de nominatie voor de Mercur, schreef een lezer (Saskia Wesselingh) op Instagram: “Totally agree with this nomination. I use the 99 genius women issue as my bible”. Need we say more?’

 

Nominatie: Artdirection van het Jaar
– See All This, Sabine Verschueren, artdirector

‘See All This is een cadeautje voor een verwende doelgroep, de kunstliefhebbers. Het magazine is het visitekaartje van alle vooraanstaande musea van Nederland en heeft een groeiende schare lezers en fans. De restyling van See All This is zeer grondig aangepakt, maar verliep geleidelijk. Het begon bij #6 en bij #11 was de transformatie voltooid. De opdracht aan artdirector Sabine Verschueren was het magazine toegankelijker en feestelijker te maken. De ervaren artdirector, die een groot gevoel heeft voor kunst, esthetiek en tactiliteit, weet hoe ze om moet gaan met beeld maar schuwt er niet voor af en toe een flinke kop over een kunstwerk te zetten, in of juist uit te zoomen. In de nieuwe vormgeving van het blad krijgen de rijke portfolio’s het podium dat ze verdienen.

Heldere typografie, een goed bladritme en topkwaliteit drukwerk, het lukt Sabine voor deze voor schoonheid-gevoelige lezers een schitterend magazine te maken. En zo werd See All This een feestelijk publieksblad in plaats van een wat statische catalogus met kunst. De jury heeft bijzonder veel respect voor de artdirection van See All This: het gaat over kunst en dat is een ontzettend moeilijk onderwerp om vorm te geven. Afwijkend van de norm qua logo en aanpak en er zit enorm veel dynamiek en energie in. Zeer goed gedaan, onderscheidend en omdat het zo’n kleine club is, extra bewondering van de jury.’

 

Voor onze Vrienden

Wij danken de jury van de Mercur Awards voor dit fijne rapport en blijven spraakmakende, onderscheidende en feestelijke nummers maken voor onze Vrienden. Word ook Vriend!

 

 

 

Reacties op ‘Een reportage met waanzinnige impact’ – De Mercur-jury over See All This magazine

laat een reactie achter

Uw beoordeling