See All This is het enige kunstblad in Nederland dat zo nu en dan échte kunst weggeeft aan lezers. Geen poster of muismat met opdruk, maar een origineel kunstwerk. In See All This #4 schreven we in het artikel Wolflicht over de prachtige beelden die Chrystel Lebas maakt in het halfduister. En we beloofden het fotogram (unieke C-print) Buddleia Davidii, Butterfly-bush Plant Portraits or Weeds & Aliens Studies (2013) weg te geven aan een abonnee die een reactie postte op onze website. Hieronder maken we de winnaar bekend!
See All This heeft een handje van kunst weggeven. Het begon vlak voor Pasen 2016, toen we besloten een getekende haas van Arno Kramer cadeau te doen aan een lezer die zich aanmeldde voor onze kunstbrief. We waren verrast door de enorme hoeveelheid lyrische reacties op het werk van Kramer. We deden het nog een keer vlak voor moederdag, ditmaal met een speciaal voor See All This gemaakt weefwerk van Claudy Jongstra, in de kleuren naturel en indigo. Het was een tweeluik: de ene helft bedoeld voor zoon of dochter, en de andere helft voor de moeder. Om er kans op te maken, hoefde je alleen maar een reactie te plaatsen waarin je iets schreef over de onderlinge band tussen moeder en kind. De talloze reacties waren vaak zo persoonlijk, zo intiem en zo ontroerend, dat we extra tijd nodig hadden om te kunnen bepalen wie de nieuwe eigenaar van het unieke werk van Claudy Jongstra zou worden. En toen kregen we de smaak te pakken. We gaven ook een originele, handgetekende strip van Joost Swarte weg, en een chocolade buste uit een groot kunstproject van Renzo Martens in Congo. En nu dus een fotogram (met handgeschreven titel) van Chrystel Lebas.
Ook ditmaal was het lastig om een keuze te maken. Welke reactie belonen we met zo’n kostbaar kunstwerk? Er waren veel mooie reacties. Zo schreef Astrid Kosters:
‘Een blik op deze foto geeft mij troost. Het symboliseert voor mij het gevoel dat ik heb na het verlies van een dierbare. Het beeld is helder, op het netvlies gebrand en altijd aanwezig. Tegelijkertijd is het niet tastbaar en voel ik de overgang naar een andere dimensie.’
Mooi. Sommige reacties waren ook uiterst persoonlijk, en soms waren we er ook even kapot van. Zoals van deze reactie van Elles Kraakman:
‘Ik was heel erg ontroerd toen ik deze foto zag. Er spreekt kracht uit, maar de kwetsbaarheid is misschien nog groter. Het gaat over mijn leven zoals dat op dit moment is. Ik ben namelijk ziek en zal niet meer beter worden. Ik zou deze foto niet voor mezelf houden maar geven aan een lieve vriend, die bij mij in de buurt. We kennen elkaar nog niet zo lang maar hebben in korte tijd een bijzondere band opgebouwd. Hij is een heel bijzonder mens dat me troost en me als een van de weinigen vast houdt als ik het moeilijk heb. Hij is degene die me ontlast door taken echt van me over te nemen. Met deze foto zou ik hem een prachtige herinnering geven aan een breekbare tijd.’
Andere reacties plaatsten het werk van Lebas is een historisch kader, zoals dit fragment uit de reactie van Reinier Eggersman:
Deze foto doet mij sterk denken aan de vroegste experimenten met objecten direct op de lichtgevoelige plaat, aan een tijd van grote ontdekkingen op het gebied van visuele mogelijkheden die er toe geleid hebben dat de informatievoorziening enorme stappen heeft gezet ten gunste van de gehele samenleving.
Uit de tientallen inzendingen hebben we uiteindelijk toch één winnaar gekozen. We zouden liever een stuk of vijf fotogrammen hebben weggegeven, maar dat is nu juist het ding met originele kunstwerken: er is er echt maar één van.
Dit schreef Liesbeth Honders:
‘Een zwarte achtergrond, paarse bladeren en een hemelsblauwe bloem, die qua bloeiwijze doet denken aan een sering, maar heel anders ruikt. Zou het zijn zoals de vlinder hem ziet? Aangetrokken door de weeë geur, of door de kleur? Ik weet het niet, maar als ik naar deze foto kijk, bekruipt me het verlangen… was ik maar een vlinder.’
Waar de meeste reacties gaan over herkenning – of het nou de herkenning is van een gevoel dat het werk uitstraalt, of de herinnering aan een persoonlijk moment dat het fotogram oproept – daagt het fotogram Liesbeth juist uit om anders te kijken; om een onbekende wereld te overpeinzen. Het fotogram van Lebas toont een bloem die anders oogt dan je gewend bent. Wat is dit voor beeld? Is dit hoe vlinders en andere insecten de wereld waarnemen? Liesbeth weet het niet, maar het is een nieuwe gedachte die is onstaan, een nieuwe wereld, een andere kijk. Dat vinden we mooi, en daarom hebben we Liesbeth Honders gekozen als winnaar van deze actie. Gefeliciteerd, Liesbeth! We nemen contact met je op om het werk bij jou thuis te krijgen.
Reacties op Een Chrystel Lebas voor Liesbeth
Nogmaals heel erg bedankt!