BLOG

Een berg van aluminium

Door Redactie See All This | maart, 2016

Afgelopen vrijdag presenteerde museum Beelden aan Zee een indrukwekkende sculptuur van de Brits-Indiase beeldhouwer Anish Kapoor: Mountain. Een berg dus. Uitgevoerd in aluminium. En van indrukwekkende afmetingen. Als je al niet onder de indruk bent van hoe de berg eruitziet, dan zou je toch op zijn minst bewondering moeten voelen voor hoe het ding is gemaakt – en hoe het gevaarte in het museum terecht is gekomen.

Bij museum Beelden aan Zee in Scheveningen mag je soms best een beetje te doen hebben met de medewerkers. Want dit is het museum waar de conservatoren voor een transport doorgaans niet naar een kunstverhuizer bellen voor een geklimatiseerd bestelbusje, maar naar Mammoet voor een oplegger en bijbehorende hijskraan.
Afgelopen vrijdag presenteerde Beelden aan Zee een kunstwerk van Anish Kapoor dat ook zo onmogelijk is: een berg van aluminium. Twee en een halve meter hoog, vijf meter breed. Gewicht: zes ton. Nog een geluk dat het ding niet in één stuk binnenkwam, maar als een bouwpakket van 1.000 onderdelen en 10.000 schroeven. De berg bestaat uit 120 lagen aluminium, elk twee centimeter dik en gemonteerd op een armatuur. Het in elkaar zetten was een eindeloze klus, waarbij de IKEA-grapjes volgens hoofd collectiebeheer Dick van Broekhuizen niet van de lucht waren.

Onheilspellende leegte

Het resultaat is een indrukwekkend ding; onmiskenbaar een berg, maar dan wel een heel steile, waar geen bergbeklimmer zich aan zou wagen. Toch kun je als bezoeker wel een klimmetje maken: via een speciale trap kun je de berg ook van boven beschouwen – en kun je er van boven in kijken. Eigenlijk een verplichte exercitie, want van beneden oogt de berg als een massief stuk onverzettelijkheid, terwijl je boven een onheilspellende leegte aanstaart. Een wonderlijk contrast.

Te koop

Mocht je dermate onder de indruk zijn van deze berg dat je hem graag in je eigen huiskamer zou willen hebben: dat kan. Voor 1,25 miljoen euro is deze unieke Kapoor van jou (verzendkosten niet inbegrepen). Beelden aan Zee heeft de berg een jaar in bruikleen – maar het museum zou het werk volgens directeur Jan Teeuwisse zelf ook maar al te graag kopen. Een plekje hebben ze ook al op het oog: de atrium-achtige buitenruimte tussen de kleine zaal en de kantoren. Daar kun je er beneden omheen lopen, en er boven vanaf het dakterras in kijken. Of-ie dan niet wegroest in weer en wind? Dick van Broekhuizen denkt van niet. Maar zolang het nog een bruikleen is, neemt het museum geen risico. Voorlopig staat de berg veilig binnen, in een afgeschermde hoek van de grote zaal.

Anish Kapoor – Mountain
In Beelden aan Zee van 18 maart 2016 t/m 5 februari 2017.

Reacties op Een berg van aluminium

laat een reactie achter

Uw beoordeling