BLOG

Editorial #15 | Niets is wat het lijkt

Door Nicole Ex | september, 2019

We zijn de cover aan het inkleuren op de redactie. Mocht je er vrolijk van worden, en zin krijgen om zelf aan de slag te gaan omdat een blik op de rommelige tafel je in een keer terugbrengt naar je jeugd, naar een tijd waarin je alles om je heen vergat en kon opgaan in een kleurplaat, dan is dat precies wat we je willen voorspiegelen en is onze foto ‘gelukt’. 

Die herinneringen. Ik zie de art director beginnen aan een oranje monochroom en denk aan mijn driejarige zoon die op de Vrije School woest werd van de aangeboden waterverf, waarmee je figuren noch letters kon tekenen, toen hij op een dag besloot het hele vel waterrood te kwasten. Nooit een beter werk over frustratie gezien (juf: ‘Misschien kan hij beter naar een andere school’). En dat brengt me weer terug bij mijn eigen jaren van muisstil tekenen en kleuren, totdat ik rond mijn dertiende woorden voor de dingen vond en ik het tekenen voor altijd zou verleren.

Ze doen niet voor elkaar onder, geloof ik, beeld en taal. Beide zijn van monumentale kracht – een wapen, een inzicht, een verleiding voor het oog en het hart. En toch moet je altijd op je tellen passen. Want beide zijn tot het uiterste bedreven in zowel het onthullen als het verbergen van de kern van de zaak. Neem onze foto. Wat is het dat je niet ziet? Teveel om op te noemen. Al die levens achter dit plaatje bijvoorbeeld. Maar ook zitten we vlak voor de deadline: er mist nog een portret, er wordt gedreigd met het terugtrekken van een artikel én er wordt vanuit Amerika een rechtszaak overwogen omdat Joost Swarte op mijn verzoek op de cover een Nana van Niki de Saint Phalle heeft getekend, die niet op de werkelijkheid is gebaseerd, maar die voortkomt uit zijn verbeelding. Al die dingen hangen als een onzichtbaar web tussen ons in. Van een rustig middagje kleuren is dus geen sprake.

– Niets is wat het lijkt. Achter dit ‘schone’ nummer gaat hitte schuil. En achter de vrolijke vrouwfiguren van Niki de Saint Phalle een bewogen leven. Zo blijkt uit haar nooit eerder gepubliceerde brief, hier in See All This. Een brief die mijn blik op haar werk deed kantelen. Zoals zo vaak, wanneer je jezelf in een bevrijdende situatie brengt waarin aannames worden verbrijzeld. Laat je verrassen!

– Nicole Ex, founding editorBestel See All This #15 hier!

Of Word Vriend en ontvang het hele jaar See All This (+ betaal geen verzendkosten en ontvang een welkomstgeschenk!).

 

Reacties op Editorial #15 | Niets is wat het lijkt

Chantal Hermesdorf
Helaas was mijn vorige boodschap te lang.
Kort gezegd: deze kleurplaatactie vind ik een eerste uitwisseling met ons als lezerspubliek. En een mogelijke aanleiding tot direct contact met ons als lezers. Ik juich direct contact tussen kunstenaars en hun kijkend publiek toe. De ingestuurde kleurplaten kunnen een mooie aanleiding zijn voor een artikel hierover. 😊👋
Chantal Hermesdorf
Kijkend naar de kleurplaat, krijg ik ook zin om hem in te kleuren. Dus: kom maar op, laat hem blanco en ben nieuwsgierig naar de creativiteit van jullie lezers. Idee: bied de ruimte om een ingekleurde plaat aan jullie toe te zenden. Gebruik deze als er voor het volgende nummer eventueel weer problemen zijn met een artikel dat op het laatste moment niet mag worden geplaatst. Maak een selectie van ingekleurde voorpagina's en interview de makers. Onder andere over wat ze van jullie magazine vinden, wat doet iedereen bijvoorbeeld met oude nummers, enz. enz.😏 Chantal Hermesdorf
laat een reactie achter

Uw beoordeling