BLOG

Dichten, bakken, schoffelen | In de keuken met Emily Dickinson

Door Sarah Knigge | december, 2018

Wanneer dichter Emily Dickinson (1830-1886) niet in haar tuin schoffelde, was ze te vinden in haar keuken. Daar schreef ze lyrische gedichten en bakte ze fenomenale taarten. Lees hier haar recept voor kokoscake.

Op de ene kant van het notitieblaadje schreef Emily Dickinson: ‘The things that never can come back, are several. Childhood. Some forms of Hope − the Dead. But Joys, like Men, may sometimes make a Journey, and still abide.’ Misschien wel geïnspireerd door het recept, dat ze schreef op de achterkant van datzelfde blaadje, voor een kokoscake: het vertrouwde mengsel boter, bloem, ei en suiker met een exotische twist.

Na de dood van Dickinson in 1886 werden nog veel meer strofes ontdekt die ze dichtte in de keuken. Want de keuken was haar domein: hier bakte ze broden, cakes en taarten. Het waren niet haar lyrische gedichten, maar haar fenomenale baksels waar ze in haar tijd beroemd mee werd − haar vader at geen brood dat niet door haar gebakken was.

Maar nog voordat ze de keuken indook, was ze te vinden in de tuin, waar ze uitheemse planten en wilde bloemen liet groeien, om ze vervolgens te plukken, te drogen en te ordenen in haar herbarium. Geen traditionele recepten en gewassen dus voor Dickinson. Haar leven, dat zich voor het grootste gedeelte afspeelde in en rondom haar ouderlijk huis, spreekt tot onze verbeelding, maar deed dat nog veel meer tot de hare. Een grootse wereld waarover we kunnen lezen in al haar (1.800!) gedichten − haar ‘blossoms of the brain’.

 

Recept

250 gr bloem
200 gr suiker
120 gr boter (kamertemperatuur)
120 ml melk
2 grote eieren
2 tl bakpoeder
50 gr geraspte kokos

Pagina uit het herbarium van Emily DickinsonVerwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een kom de bloem met het bakpoeder en zet apart. Meng in een andere kom de boter met de suiker en mix dit in een paar minuten tot een luchtige massa. Breek de eieren een voor een boven de kom.

Voeg hier het bloemmengsel in gedeeltes aan toe, afgewisseld met de melk. Mix op lage snelheid tot een egale massa. Meng met een spatel de geraspte kokos erdoor.

Giet het mengsel in een ingevette (of met bakpapier beklede) cakevorm en bak 50 tot 55 minuten in de oven.
Serveersuggestie: versier de afgekoelde cake met botercrème en grove goudgebakken kokosvlokken.


Dit recept staat in See All This #11. Bestel het nummer hier >

Het originele herbarium van Dickinson is gedigitaliseerd door de Harvard Library en online in te zien.

 

Reacties op Dichten, bakken, schoffelen | In de keuken met Emily Dickinson

Annemiek Buijs Bakx
Wat een boeiende dame is Emily Dickinson en wat een prachtig portret in zwart wit. "Dichten, bakken, schoffelen", Een lyrische titel voor deze dichteres en keukenprinses. Haar kokoscake ga ik bakken voor Kerstmis.
Bernadette Bal
Wat énig, dit inspireert mij, ben toch al vaak in de keuken , bezig met een siliconen bakvorm.Ik ga beslist haar recept maken!
See All This
Bak ze!
laat een reactie achter

Uw beoordeling