BLOG

De partituur van een plek | Interview met Roosmarijn Pallandt

Door Nicole Ex | december, 2019

Roosmarijn Pallandt reist naar plekken waar alles bezield is: de rivier, de rots en de boom. Ze trekt met nomaden door de woestijn in Iran en wordt ingewijd in de rituelen van sjamanen in Japan. ‘Ik vind het bevrijdend om op nieuwe plekken te komen en me te verplaatsen in andere gewoonten.’

De partituur van een plek

Roosmarijn Pallandt (1977) heeft de afgelopen negen jaar Tibet, Indonesië, Iran, Peru, Portugal en Japan bereisd. Ze gaat naar ongerepte gebieden om zich voor weken of maanden aan te sluiten bij hechte natuurgemeenschappen die één zijn met het stuk aarde dat ze bewonen. In Iran trok ze met nomaden op kamelen door de woestijn. In Japan werd ze ingewijd in de rituelen van sjamanen tijdens het eren van heilige bomen, rotsen en rivieren.

Roosmarijn Pallandt wil weten hoe de eigenschappen van het landschap invloed hebben op het fysieke en spirituele leven van zijn bewoners. Ze gaat naar gebieden waar die verbondenheid het sterkst voelbaar is, waar nog met diepe aandacht en precisie de aarde beleefd en bezongen wordt. Ze wil die verbinding ontrafelen door de ‘partituur van de plek’ te ontdekken, en die met de bewoners te vertalen in beeld, klank en textiel.  

Foto’s die openbloeien

Pallandt reist naar ongerepte gebieden om zich voor weken of maanden aan te sluiten bij hechte natuurgemeenschappen die één zijn met het stuk aarde dat ze bewonen. Samen met hen maakt ze weefwerken. Ook legt ze haar omgeving vast met een camera. Zo maakte ze met een Nikonos-camera een onderwaterfoto van de plek waar het zoete water het zoute ontmoet. De foto lijkt op zijn kop afgedrukt maar wat je ziet is het dak van de zee, legt ze uit. Op een andere foto zie je een van de sjamanen een kimono van deze Basho-stof dragen. Een donkere foto, zoals al het fotowerk van Pallandt zwart, mysterieus en verstild is. ‘Ik maak graag foto’s die traag voor je ogen openbloeien,’ zegt ze, ‘en die, als ze worden afgedrukt in tactiliteit en plasticiteit, het textiel evenaren.’

Lees het hele interview met Roosmarijn Pallandt in See All This #16.


Event

Ontmoet Roosmarijn Pallandt en zie haar werk tijdens Meet the Artists, het See All This Event op 23 januari 2020! Klik hier voor meer info & tickets.

 

Reacties op De partituur van een plek | Interview met Roosmarijn Pallandt

laat een reactie achter

Uw beoordeling