BLOG

Zon, zee en… kunst

Door Redactie See All This | juli, 2016

Lekker een dag in de zon of uitwaaien. Daar is het strand uitermate geschikt voor, maar het strand diende door de eeuwen heen ook als inspiratie voor allerlei kunstenaars. Dit zijn er 10, maar de lijst had makkelijker langer gekund. Strand, zee en bikini’s.

1. Claude Monet, The Beach at Trouville, 1870

Dit schilderij van Monet doet me eindeloos verlangen naar strandvakanties zonder einde. Zon, zilte zeewind en mensen gekleed zoals mensen gekleed gingen in 1870. Normandië was daarna nooit meer zo aanlokkelijk.

Claude Monet, The Beach at Trouville, 1870

Claude Monet, The Beach at Trouville, 1870

 

2. Daniel Buren, Le vent souffle où il veut, 2009

Al het werk van de Fransman Daniel Buren kenmerkt zich door verticale lijnen, bij voorkeur van precies 8,7 centimeter breed. Deze lijnen verschijnen op muren, doeken in musea, maar ook op deze windzakken op een strand van De Haan in België.

Daniel Buren, Le vent souffle où il veut, 2009

Daniel Buren, Le vent souffle où il veut, 2009

 

3. Piet Mondriaan, View from the Dunes with Beach and Piers, 1909

De meesten kennen Mondriaan alleen van zijn kleurvlakkenschilderijen, maar er was ook een Mondriaan voor Mondriaan. En die schilderde dit soort prachtige duinzichten van Domburg.

Piet Mondriaan, View from the Dunes with Beach and Piers, 1909

Piet Mondriaan, View from the Dunes with Beach and Piers, 1909

 

4. Theo Jansen, Strandbeesten

De Strandbeesten van de Nederlandse kunstenaar Theo Jansen zijn geen echte beesten. Ze bestaan vooral uit pvc-buizen, waarmee Jansen bizarre looptechnieken heeft gemaakt. Uiteindelijk moeten de Strandbeesten hun eigen leven gaan leiden op de stranden.
Enig nadeel: ze werken alleen als het waait. Deze zomer zijn de Strandbeesten van Theo Jansen te zien in de Verbeke Foundation in België.

 

5. Edward Hopper, Gloucester Beach, Bass Rocks, 1924

Aan de oostkust van Amerika, in Massachusetts, schilderde Edward Hopper deze zonnebadende mensen. In een stijl die we van Hopper kennen, beschouwend en sereen, met een op de loer liggende eenzame verveling.

hopper

Edward Hopper, Gloucester Beach, Bass Rocks, 1924

 

6. Jacob Olie Jr, Gezelschap aan het Noordzeestrand, ca. 1913-1927

Dit familieportret van een Amsterdamse familie aan het Hollandse Noordzeestrand is van Jacob Olie. Rechts met de rood-witte muts zien we zijn vrouw Tini, in het midden staat een van zijn broers, Willem. Deze prachtige slice of life van ongeveer een eeuw geleden zit in de collectie van het Rijksmuseum.

Jacob Olie Jr, Gezelschap aan het Noordzeestrand, ca. 1913-1927

Jacob Olie Jr, Gezelschap aan het Noordzeestrand, ca. 1913-1927

 

7. Wim T. Schippers, Manifestatie Aan Het Strand Te Petten, 1961

Een strandkunstwerk zonder zon en parasols, daarvoor moet je bij Wim T. Schippers zijn. Deze ‘manifestatie’ van Schippers die zelf een flesje frisdrank leeggiet in de zee, is een van zijn bekendste werken. Schippers is in deze video, uit 1963, overigens pas 21. Ander werk van de kunstenaar is te vinden in onder andere de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum Boijmans Van Beuningen.

 

8. Edvard Munch, Summernacht, Inger at the Beach, 1889

Dit werk van Munch is onweerstaanbaar. De crème jurk, de schaduw van de hoed, de glibberigheid van de stenen die nog nat zijn. Een zomervakantie met je geliefde, zoals die we die allemaal herkennen.

Edvard Munch, Summernacht, Inger at the Beach, 1889

Edvard Munch, Summernacht, Inger at the Beach, 1889

 

9. Ron Mueck, Couple Under An Umbrella, 2013

Dit oude echtpaar van Ron Mueck is net iets groter dan levensgroot, en verschrikkelijk gedetailleerd. Ooit was hij begenadigd poppenmaker, nu maakt de Australiër levensechte beelden. Dit zonnende echtpaar is vanaf september te zien in Museum Voorlinden.

Ron Mueck, Couple Under An Umbrella, 2013

Ron Mueck, Couple Under An Umbrella, 2013

 

10. Roel Visser, Jongeren op het Zwarte Pad, 2011

Samen met de onlangs overleden schrijver H.J.A. Hofland maakte fotograaf Roel Visser het boek Dikker & Platter, met foto’s van dik en plat Nederland. Waaronder deze parel(s).

Roel Visser, Jongeren op het Zwarte Pad, 2011

Roel Visser, Jongeren op het Zwarte Pad, 2011

 

 

Reacties op Zon, zee en… kunst

MatthewGop
It is remarkable, it is a valuable piece
Corinne
Ik zit in de trein van Nice naar Monaco waar ik werk. Het uitzicht is prachtig maar na de aanslag van 14 juli zijn we een in onszelf teruggekeerd. En dan zie ik dit op FB. Zo mooi. Ontroerd door Munch, verbaasd me Mondriaan, en Monet is Monet. Ja zo had ik Normandie wel willen zien. Het was heerlijk even uit de realiteit te zijn. Mooi artikel.
AnnaMarjan Bosma
Heerlijk en wat een mooie(mij onbekende) Hopper. Gedeeld met de vrienden die nog werken en de collega's die net als ik hun eerste vrije maandag hebben
laat een reactie achter

Uw beoordeling