BLOG

De magistrale billen van Mapplethorpe (en meer fotografie)

Door Redactie See All This | juni, 2017

Zin in een cultureel uitstapje met Pinksteren? Bezoek het Fotofestival in het oude vestigingsstadje Naarden of een van de vele andere fantastische fototentoonstellingen die onlangs in Nederland openden.

Robert Mapplethorpe in de Kunsthal

In het nieuwe nummer van See All This, dat 16 juni verschijnt, aandacht voor de ‘meester de van de magistrale billen’, Robert Mapplethorpe. Jasper Krabbé schrijft in dit zomernummer over de naakten van Mapplethorpe: ‘Hij hield van welgevormde, gebeeldhouwde lijven, vooral van die van zwarte mannen. En hij zocht naar perfectie zoals de Grieken dat deden. Hij fotografeerde huid zo dat die marmer leek te worden. En marmer tot het op huid ging lijken.’ Tot en met 27 augustus is werk van Mapplethorpe te bekijken in de Kunsthal Rotterdam.

Robert Mapplethorpe, ‘Ken Moody and Robert Sherman’, 1984

Fotofestival Naarden

Slenter een middagje (of langer, er is genoeg te zien) door de oude straten van vestigingsstadje Naarden en breng een bezoek aan het FotoFestival, op verschillende locaties. Het thema van deze 15e editie is Right Here, Right Now – je kunt hier gaan kijken naar aanstormend talent en grote namen, zowel uit Nederland als internationaal. Vergeet dan zeker niet indrukwekkende serie Los Angeles Palms van Marie-José Jongerius (in de Grote Kerk), over de duizenden palmen die ter gelegenheid van de Olympische Spelen in 1932 in Los Angeles zijn geplant en die nu hun maximale leeftijd hebben bereikt en langzaamaan afsterven. Het festival is te bezoeken tot en met 19 juni.

Los Angeles Palms

Marie-José Jongerius, Los Angeles Palms

Double bill in Nederlands Fotomuseum:

Ellie Uyttenbroek, Etnomanie
Style profiler Ellie Uyttenbroek keek met een mode-oog naar oude foto’s van uitheemse volkeren, wat resulteert in kleurrijke, feestelijke ‘etnische’ foto’s met een vleugje hedendaags.
Tot en met 27 augustus in het Nederlands Fotomuseum.

Springvloed | Van Zoetendaal en de Collectie
Willem van Zoetendaal, een van de allerbeste fotoboekenmakers van Nederland, mocht grasduinen in het depot van het Nederlands Fotomuseum. Wat er dan door zijn uitzonderlijke, poëtische oog gezien wordt, zien we in Springvloed. Met meer dan 200 foto’s. Natuurlijk – je bent boekenontwerper of niet – maakte hij daar ook een catalogus bij.
Tot en met 3 september in het Nederlands Fotomuseum.

Fotomuseum Den Haag:

Gerard Petrus Fieret – Mislukte foto’s bestaan niet

Er is vrijwel geen oeuvre zo eigenzinnig en merkwaardig als dat van Gerard Petrus Fieret (1924-2009), zo lezen we op de site van het Haagse Fotomuseum. ‘Deze markante fotograaf legde op obsessieve wijze alles vast wat op zijn pad kwam: mensen, dieren, straattaferelen en zichzelf – maar vooral veel vrouwen: modellen, studenten, moeders, danseressen en serveersters, of alleen hun lichaamsdelen, zoals borsten, voeten of lange benen. Hoewel hij slechts tien jaar (1965-1975) dagelijks fotografeerde, heeft Gerard Fieret een enorm oeuvre opgebouwd.’
Tot en met 10 september in Fotomuseum Den Haag.

Gerard Fieret

Foto: Gerard Fieret

Rineke Dijkstra in het Stedelijk Museum

Eigenlijk vrij plots gepland, deze ode aan Rineke Dijkstra, de winnaar van de prestigieuze Hasselblad Award (uitreiking in oktober). Dit eerbetoon laat iconen uit Dijkstra’s fotografische oeuvre zien en besteedt aandacht aan haar videowerk, een medium waar ze de afgelopen jaren naar terugkeerde. Tot en met 6 augustus te zien.

Marianna

Rineke Dijkstra, Marianna (The Fairy Doll), 2014

Reacties op De magistrale billen van Mapplethorpe (en meer fotografie)

Eveline van der Pas
Het lijkt de eerste fractie van een seconde een foto of sculptuur van twee strak tegen elkaar aanstaande lijven. Symmetrisch gecomponeerd in zwart-wit, de opgeheven armen moeten strak tegen elkaar gedrukt zijn. Het lijkt ook een abstract, de abstractie van een organische zandloper. Bij langer kijken zie je dat het één torso is, belicht met dramatische schaduwen. Met de armen uiteen, naar boven.Het doet er niet toe, het beeld spreekt een taal, die de torso voorbij is.
titi van leyden
...het lijf en billen van de man in het beeld bovenaan is afgetraind en daardoor
niet aantrekkelijk. Ik kan er geen schoonheid in zien ...
laat een reactie achter

Uw beoordeling