BLOG

De kracht van zacht

Door Nicole Ex | mei, 2016

Met vlas, vilt schapenwol en kleurstof uit planten creëert Claudy Jongstra een compleet eigen universum. Vanaf eind maart is haar tentoonstelling Ancient Light in het Fries Museum in Leeuwarden te zien.

Op het scherm van het navigatiesysteem is een rechte, witte streep te zien in een zwart vlak: de Afsluitdijk, met water aan beide zijden. We zijn op weg naar Friesland. Claudy Jongstra (1963) woont en werkt zo’n vijftien kilometer van Leeuwarden in een klein dorp. Daar houdt ze schapen in het polderland en verbouwt kamille en dahlia’s in haar biologisch-dynamische tuin. Met de wol van haar schapen en de kleurstoffen uit haar planten schept ze een universum in bleke en diepe kleuren. Haar werk roept een verlangen op: je wilt het aanraken en bij je houden – al was het maar een stukje vilt of garen voor in je broekzak.

We ontmoeten Claudy Jongstra in de ververij van haar werkhuis. Op de grond staan manden met gedroogde bladeren en uienschillen. In de vensterbank wekpotten met gekleurd water. Daarin drijven bloemen en bolletjes wol, een verfmethode waarbij wol de kleurstof uit de plant aanneemt. Jongstra roert intussen in een pan met water, indigo en wol en laat ons ‘het wonder van deze kleurstof’ zien: de wol kleurt pas blauw nadat deze aan de lucht wordt blootgesteld. ‘De kleur indigo staat symbool voor transitie,’ vertelt ze, ‘een kleur waaraan al eeuwenlang magische krachten worden toegekend.’

IMG_7761

SCHOONHEID EN NATUUR

Als Jongstra aan de houten keukentafel over haar drijfveren vertelt, blijkt ‘transitie’ het woord waarvan haar werk en wereldbeeld zijn doordrongen. Ze gelooft in een nieuwe wereld en ‘in de noodzakelijke verbondenheid met schoonheid en natuur om als mens heel te worden’. Daarom werkt ze tegenwoordig ook met jongeren. Met hen maakt ze één dag per week kunst, bewerkt het land, kookt en stookt vuurtjes: ‘Door scheppingskracht, contact met de natuur, fysieke beweging en gezonde voeding bouwen we aan een vitale samenleving.’

Tentoonstelling Claudy Jongstra - Ancient Light, Fries Museum, Leeuwarden. Fotografie Hans Jellema. (4)

WERELDBEELD

In het wereldbeeld van Claudy Jongstra is geen plaats voor cynisme. Hoe haar dat lukt? ‘Ik trek me op aan de nieuwe generatie die open en wakker is,’ zegt ze. ‘En ik voel me gedragen door een aantal mensen die in mijn werk geloven.’ Ze werkte aan de vilten kleding van de Jeddahs in Star Wars, kreeg een opdracht van Mitch Kapor (ontwikkelaar van Lotus 1-2-3) voor een wandkleed in Kapor Center for Social Impact in Oakland en werkte de afgelopen maanden voor het San Francisco Museum of Modern Art aan een wandinstallatie die Aarde heet en vanaf mei te zien zal zijn.

IMG_7789

De vier zalen in het Fries Museum in Leeuwarden zijn sober ingericht. De eerste zaal toont een retrospectief, de tweede en derde laten het creatie- en werkproces zien en de vierde geeft ruimte aan Metaphoric Indigo (2016). Het is een monumentale cirkel waaraan strengen schapenwol hangen in wit en indigoblauw. In het centrum van die cirkel ervaar je de kracht van een zacht, natuurlijk materiaal en word je je bewust van de afstandelijkheid van de zaal en de bakstenen, hoekige architectuur die ons dagelijks omringt.

IMG_7784

WILD WEAVER

Jongstra is persoonlijk vooral gegrepen door een werk dat ze zojuist in het museum heeft gemaakt. Ze is sinds kort gefascineerd door de schering en inslag van het weefproces en de driedimensionale ruimte die daardoor ontstaat. Ze heeft in een kolossaal raamwerk vlas, wol en zijde door opgespannen draden gevlochten en een naturel landschap gecreëerd: ‘Ik ben volledig in de ban geraakt van het ritme dat tijdens het weven ontstaat. Ik ben een wild weaver, intuïtief en vrij. Op de momenten dat dat lukt, ontstaat er een melodie. Dan kom je in een wereld waaruit je nooit meer weg wilt.’

IMG_7764

 

Ancient Light, Fries Museum Leeuwarden, 26 maart 2016 tot en met 8 januari 2017.
Aarde, vanaf eind mei 2016 permanent in de collectie van SFMoMa, San Francisco.

Stichting Farm of the World

Samen met met Claudia Busson en Gitta Luiten nam Claudy Jongstra ook het initiatief tot Stichting Farm of the World. De stichting organiseert een innovatief leerproject voor kansarme jongeren op de boerderij De Kreake in Húns (Friesland). Ze werken er samen met kunstenaars, ontwerpers en studenten en produceren biodynamische boeketten en voedsel van zelf gekweekte bloemen en groenten, keramiek van de lokale klei en natuurlijke verfstoffen voor kunstwerken. Door Vriend van Farm of the World te worden help je mee om deze jongeren een betere toekomst te geven. Je bijdrage is zeer welkom op NL65TRIO0198013892 t.n.v. Stichting Farm of the World.

Reacties op De kracht van zacht

Plony Jongen Borsboon
Om heerlijk in te verdwalen
Op te gaan in de bewegingen
van het moment........
Zááálig ?
laat een reactie achter

Uw beoordeling