BLOG

De kracht van één | Editorial #30

Door Nicole Ex | mei, 2023

‘Ik herinner me de dag dat ik uit het paradijs werd verstoten. De dag waarop ik als meisje van negen de tuin in liep en het was alsof ik naar een ansichtkaart keek’, schrijft hoofdredacteur Nicole Ex in het nieuwe zomernummer van See All This. Lees hier het editorial.

Ik herinner me de dag dat ik uit het paradijs werd verstoten. De dag waarop ik als meisje van negen de tuin in liep en het was alsof ik naar een ansichtkaart keek. Hoe ik terug het huis in ging om opnieuw mijn entree te maken, maar dat die tweede poging niets veranderde aan mijn ontregelende, nieuwe wereldbeeld: dat ik naar de natuur keek in plaats van er onderdeel van was.

 

Nicole Ex en Piet Oudolf in Oudolfs tuin in Hummelo, foto: sven signe den hartogh

 

We leven in hoopvolle tijden waarin we ons voor het eerst bewust zijn van de doodlopende weg die we zijn ingeslagen. Op wereldschaal de weg terugvinden, is van een strijd zo omvangrijk, dat we hem alleen op persoonlijke gronden kunnen winnen. Dat is lastig genoeg, maar een stuk makkelijk dan denken dat je het lot van de hele wereld op je moet nemen. Want dat lot is niet aan jou. Maar hoe? Hoe kunnen we weer voelen dat we met de natuur verbonden zijn? De beste plek om de wederkerigheid tussen binnen en buiten te ervaren, is misschien wel de tuin – of iets dat op tuin lijkt, een pot, een perk – want terwijl jij denkt dat je voor de planten zorgt, zorgen de planten voor jou. 

Ik zit bij Hauser & Wirth Menorca wanneer ik dit schrijf, voor een interview met de oprichters, nog geen dertig meter van de subtropische tuin van Piet Oudolf vandaan, die blauw bloeit in april. Oudolf heeft in zijn leven meer dan 100.000 vierkante meter aan paradijs gerealiseerd. Tijdens het maken van dit nummer viel het ons op hoe iedereen van Piet houdt. Hoe kan het ook anders. Hij leeft voor hoe contact met planten ons menselijker maakt, en wat een mens in zijn eentje voor elkaar kan krijgen – de onverslaanbare macht en kracht van één. 

En één. En één…

 


 

Dit is het editorial van See All This #30, zomer 2023.

Het nummer verschijnt 2 juni.
Bestel het nummer hier >

 

 

Reacties op De kracht van één | Editorial #30

laat een reactie achter

Uw beoordeling