BLOG

De Koe | K. Schippers

Door Redactie See All This | september, 2018

Voor het herfstnummer van See All This schreven 13 auteurs over 13 tentoonstellingen van het nieuwe seizoen. De koeien van Hans van der Meer in het Stedelijk Museum Alkmaar dienen als muze voor K. Schippers. Toch heeft niet de dichter, maar de koe het laatste woord.

De Koe

Hans van der Meer, Zuiderwoude (7 september 2017)

Een koe

is een merkwaardig beest

wat er ook in haar geest

moge zijn

het laatste woord

is altijd

boe

 

Zegt ze iets tegen je en kun je haar ook als excuus gebruiken, misschien kun je haar dromen wegen. Is ze er ook geschikt voor?

Je komt zelfden in haar buurt. Het is wel erg lang geleden dat je haar hebt aangeraakt. Je durfde het niet en toch wilde je het.

Je kent teder nog niet en toch ligt ze daar teder. Ze gaat aan het woord voorbij. Je mag niet dichter bij haar komen. Niemand zegt het en toch weet je dat.

Raak je haar aan, je vriend is erbij. Dan merkt ze niet. Haar huid zo strak met je vlakke hand erover. Zeg het nou, denk je, zeg het nou wat je altijd zegt.

Hoop je ook dat ze het niet zal doen, te gevaarlijk. Wordt ze wakker, heel even, sta je alweer naast je vriend, slaapt ze, kijkt ze op, zegt ze het.

 

Rottevalle, 2015

Fotograaf Hans van der Meer: ‘Dit weiland is vier voetbalvelden groot. Hier lopen 130 koeien, 70 stuks jongvee lopen elders. Om grondgebonden te kunnen zijn, heeft deze melkveehouder voor zijn kudde van 200 koeien 50 keer zoveel land nodig als wat wij hier zien. Grondgebonden houdt in dat de eigen grond genoeg voedsel oplevert voor de eigen veestapel. En dat is precies het probleem waar we in Nederland tegenaanlopen: hoe krijgen we het aantal koeien in een evenwicht met het beschikbare land?’

 


Lees meer gedichten van K. Schippers in See All This #11.

De tentoonstelling De Koe – Het grazen voorbij is nog te zien t/m 28 oktober in Stedelijk Museum Alkmaar.

Reacties op De Koe | K. Schippers

laat een reactie achter

Uw beoordeling