Fashion is in fashion! Deze zomer zijn er zowel in Nederland als daarbuiten veel modetentoonstellingen te zien. Internationaal gerenommeerde modeontwerpers en kunstenaars presenteren zowel oud als nieuw werk. Van drie eeuwen geleden naar de toekomst en alles daartussenin.
See All This selecteerde de 13 beste modetentoonstellingen van deze zomer.
Fries Museum
26 maart 2016 t/m 8 januari 2017
Voor Claudy Jongstra staat een duurzaam productieproces voorop, waarbij haar studio werkt met een zo klein mogelijke footprint: met respect voor de natuur en op basis van lokale producten en traditionele ambachten. De tentoonstelling geeft een inkijk in de wereld van Claudy Jongstra en toont ook haar nieuwe werk.
Claudy Jongstra – Ancient Light
Foto: Marcel van der Vlugt
Werkmaterialen Claudy Jongstra
Foto: Marcel van der Vlugt
Foam Fotografiemuseum Amsterdam
17 juni t/m 4 september 2016
Het werk van fotograaf Helmut Newton weerspiegelt de maatschappelijke veranderingen van de jaren 70 en vroege jaren 80: de verschuiving van traditionele machtsverhoudingen, de opkomst van sterke vrouwenemancipatie en een vrijere seksuele moraal. De overzichtstentoonstelling bestaat uit meer dan 200 foto’s, variërend van zelden vertoonde vroege prints tot monumentale afdrukken.
Yves Saint Laurent, French Vogue, Rue Aubriot, Paris 1975 © Helmut Newton / Helmut Newton Estate
Self Portrait with Wife and Models, Vogue Studio, Paris 1981 © Helmut Newton / Helmut Newton Estate
Museum Arnhem
14 mei t/m 4 september 2016
Bas Kosters adresseert in zijn werk actuele maatschappelijke thema’s als overconsumptie, ras- en genderissues en schoonheidsidealen. In deze overzichtstentoonstelling creëert hij een wereld waarin kleding, installaties, tekeningen, illustraties, textielkunst, soft sculptures en video een dialoog met elkaar aangaan.
I want it to be soft – The journey of Bas Kosters, Campagnebeeld
Masker: Ine Mulder voor Bas Kosters Studio
© Marc Deurloo
Bas Kosters
Joods Historisch Museum
14 december 2015 t/m 26 juni 2016
De tentoonstelling gaat over het leven en werk van vormgever en interieurarchitect Benno Premsela (1920-1997) en couturier Max Heymans (1917-1997). Beiden werden boegbeeld van een generatie kunstenaars en vormgevers die design en mode in naoorlogs Nederland met succes op de kaart zette. Daarnaast kwamen zij als bekende Nederlanders openlijk uit voor hun homoseksualiteit in een tijd en maatschappij waarin dit nog een groot taboe was.
Benno Premsela, 1984 © Philip Mechanicus/MAI
Max Heymans, 1962 © Hans Dukkers/MAI
Etalage van de Bijenkorf ontworpen door Benno Premsela
Foto: Frits Lemaire, 1957 Collectie stadsarchief Amsterdam
TextielMuseum Tilburg
18 juni t/m 20 november 2016
De tentoonstelling laat meer dan 200 textiel- en modeontwerpen zien uit de periode van 1956 tot in de loop van de jaren 70, waarin de mix van populaire beelden en muziek met kunst en mode de manier waarop mensen gekleed gaan verandert. Beroemd popart kunstenaar Andy Warhol en internationaal bekende modeontwerpers als Mary Quant, Pierre Cardin en Vivienne Westwood komen ruim aan bod.
‘Love Comic’ gordijnstof, ontwerper Nicky Zann.
Foto: Collectie van Target Gallery London
Museum Landgoed Verhildersum
Vanaf 25 maart t/m 30 oktober 2016
Behalve mode en dracht uit de periode 1841- 1865, staat werk van modeontwerper Maartje Dijkstra centraal. Zij ontwerpt en maakt op uitnodiging van het museum een aantal stukken waaronder een outfit, waarbij zij zich laat inspireren door de textielcollectie van Museum Landgoed Verhildersum. Dijkstra reageert op de periode halverwege de 19e eeuw, gekenmerkt door technologische ontwikkelingen en de opkomst van de bourgeoisie, en geeft een inkijk in de toekomst van de mode.
Maartje Dijkstra voor Museum Landgoed Verhildersum
The Metropolitan Museum of Art (New York)
5 mei t/m 14 augustus 2016
Met meer dan 170 ensembles van de vroege 20ste eeuw tot op heden adresseert de tentoonstelling het ontstaan van haute couture in de 19e eeuw, waarin de naaimachine werd uitgevonden, en het onderscheid tussen hand (manus) en machine (machina) bij het ontstaan van de massaproductie. Ook wordt er gekeken naar de overeenkomsten en verschillen tussen haute couture en ready-to-wear.
Karl Lagerfeld (French, born Hamburg, 1938) for House of Chanel (French, founded 1913)
Wedding ensemble (back view), autumn/winter 2014–15 haute couture
Courtesy of CHANEL Patrimoine Collection
Photo © Nicholas Alan Cope
Issey Miyake (Japanese, born 1938) for Miyake Design Studio (Japanese, founded 1970)
“Flying Saucer” dress, spring/summer 1994
Courtesy of The Miyake Issey Foundation
Photo © Nicholas Alan Cope
Iris van Herpen (Dutch, born 1984)
Ensemble, spring/summer 2010 haute couture
Dutch
Polyamide, acrylic, leather
The Metropolitan Museum of Art, New York, Purchase, Friends of The Costume Institute Gifts, 2015 (2016.16a, b)
Photo © Nicholas Alan Cope
Musée des Arts Décoratifs (Parijs)
7 april t/m 14 augustus 2016
Het Musée des Arts Décoratifs viert in 2016 het 30ste jubileum van hun modecollectie met een modeoverzicht van de periode 1715-2016. De tentoonstelling presenteert 300 stukken mannen-, vrouwen- en kindermode uit de museumcollectie.
Callot Soeurs, evening dress, 1909-1913 Silk satin metallic tulle and silk tulle
Collection UFAC © Les Arts Décoratifs, Paris
Foto: Jean Tholance
André Courrèges, trouser ensemble, Haute couture spring-summer 1965 Wool and cotton twill
Collection UFAC © Les Arts Décoratifs, Paris
Foto: Jean Tholance
Comme des Garçons, Robe, printemps-été 2015 Collection Mode et Textile © Les Arts Décoratifs, Paris / photo : Jean Tholance
Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum (New York)
12 februari t/m 21 augustus 2016
Met projecten variërend van experimentele prototypes en interactieve games tot mode ensembles en bouwkundige ingrepen, presenteert Beauty meer dan 250 werken van 63 designers van over de hele wereld. Beauty draait om zowel de esthetische innovatie als de praktische functie van kleding.
Rendering, back view of Otaared, from Wanderers collection, 2014 © Neri Oxman
Fashion Museum (Bath)
19 maart t/m 1 januari 2018
Een modeoverzichtstentoonstelling van 1600 tot op heden, met 100 favoriete stukken uit de museumcollectie. Er zijn sleutelstukken die verwijzen naar bepaalde momenten in de geschiedenis, maar ook naar meer persoonlijke verhalen. Verder worden er tien typische ‘schoenmomenten’ en kinderoutfits uit de periode 1700-2000 gepresenteerd.
Man’s cream silk satin embroidered coat and pink silk breeches, 1780s
Iridescent layered plastic ensemble, Gareth Pugh. Chosen as Dress of the Year 2014 by Katie Grand
Newspaper print leather gloves, John Galliano for Christian Dior, 2000
The National Art Center (Tokio)
16 maart t/m 13 juni 2016
Designer Miyake Issey zoekt voortdurend naar nieuwe methodes en technologieën voor het maken van kleding. Zijn werk is gebaseerd op de relatie tussen kleding en het lichaam, en combineert innovatie met comfort om ons leven te verfrissen.
Issey Miyake, No.1 Dress (2010)
Issey Miyake, Horsehair, Autumn/Winter 1990
Los Angeles County Museum of Art (Los Angeles)
10 april t/m 21 augustus 2016
Reigning Men verkent de geschiedenis van mannenmode en stelt de regelmatige vergelijking tussen mode en vrouwelijkheid aan de kaak. Aan het begin van de 18e eeuw droeg de mannelijke aristocraat bijvoorbeeld een driedelig pak wat net zo overdadig was als zijn vrouwelijke tegenhanger. De tentoonstelling reikt terug naar de culturele invloeden op de mode over de eeuwen heen en onthult hoe mode niet exclusief was en is voor alleen vrouwen.
Suit (Italy, c. 1770), Costume Council Fund / Waistcoat (France, c. 1770), Purchased with funds provided by Suzanne A. Saperstein and Michael and Ellen Michelson, with additional funding from the Costume Council, the Edgerton Foundation, Gail and Gerald Oppenheimer, Maureen H. Shapiro, Grace Tsao, and Lenore and Richard Wayne / Sword with Sheath (France, late 18th century) Gift of Mary H. and Martin B. Retting
National Gallery of Victoria (Melbourne)
5 maart t/m 31 juli 2016
Er worden meer dan 120 werken van meer dan 90 designers gepresenteerd. De tentoonstelling viert de unieke stem en impact op de internationale mode-industrie van Australië. Met werk van hedendaagse designers zoals Dion Lee, Ellery, Romance Was Born en Toni Maticevski, en sleuteldesigns uit de afgelopen 200 jaar. Ook zijn er multimedia filmmateriaal en interviews, foto’s en werken op papier te bezichtigen.
Rainbow tartan feather suit, 2015 spring, Coo-ee couture collection
National Gallery of Victoria, Melbourne
Purchased, NGV Supporters of Fashion and Textiles, 2015
Photo: Virginia Dowzer and Bronwyn Kidd
© Romance Was Born
Evening outfit c. 1974
National Gallery of Victoria, Melbourne
Gift of Carolyn Fels, 1997 (1997.439.a-d)
Photo: Virginia Dowzer and Bronwyn Kidd
© Magg
Reacties op De fashion van 2016