BLOG

De 7 mooiste eieren in de kunst

Door Redactie See All This | maart, 2016

Het is Pasen, dus iedereen is volop eieren aan het zoeken. Wij hebben ook eieren gezocht – niet in de tuin, maar in de kunsten. Hier zijn onze zeven favoriete kunsteieren.

1. Constantin Brâncuși, Le commencement du monde (1924)

Veel werk van deze Roemeense beeldhouwer is abstract en eenvoudig, maar Le commencement du monde is wellicht zijn meest minimalistische werk. Dit asymmetrische ei stelt volgens Brâncuși volmaakte schoonheid voor. Sowieso was het ovaal een belangrijke vorm voor hem; hij zag het als het begin van alle creativiteit. Het ei is sinds 1995 onderdeel van de collectie van het Kröller-Müller Museum.

Le commencement du monde

Constantin Brâncuși, Le commencement du monde (1924)

 

2. Jheronimus Bosch, Tuin der lusten (1480-1490)

In het werk van Bosch zie je vaker eieren, zoals hier in de Tuin der Lusten. Een ei is vaak een symbool voor het begin van nieuw leven, maar Bosch gebruikt het hier ook als een plek om juist naar terug te keren. Als een veilige plek waar je kunt schuilen. Hieronder een fragment uit het werk; in de Tuin der Lusten zijn meer eieren en ovale vormen te vinden.

Tuin der lusten

Jheronimus Bosch, fragment uit Tuin der lusten (1480-1490)

 

3. Lernert en Sander, Revenge (2009)

Deze video van het Nederlandse duo van Lernert & Sander toont drie eieren die ternauwernood ontsnappen (of toch niet?) aan een bowlingbal, een hamer en een ploppende champagnekurk. Tergend langzaam, als een net-niet-stilleven.

Revenge

Lernert en Sander, Revenge (2009)

 

4. Jeff Koons, Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta) (1994-2008)

Als je niet naar de achtergrond kijkt, lijkt dit gewoon een lekker chocolade-paaseitje. Maar dit ei van Jeff Koons is gigantisch: het is zes kubieke meter groot. En hij liet het niet bij één: het is een serie van tien. De andere eieren hebben andere kleuren, en de helft van de eieren heeft een glad oppervlak. Wedergeboorte en vruchtbaarheid in een typisch Koons-jasje. Geen van de eieren is trouwens opgenomen in een museumcollectie – extra bijzonder als je er een tegenkomt dus!

 Baroque Egg with Bow

Jeff Koons, Baroque Egg with Bow (Orange:Magenta) (1994-2008)

 

5. Piero della Francesca, Madonna met kind omringd door heiligen, engelen en de opdrachtgever (1472-1474)

Misschien valt je blik eerst op de personages in de voorgrond, maar als je vervolgens wat hoger kijkt, zie je iets wonderlijks: een ei dat met een touwtje aan een enorme schelp hangt. De meningen verschillen over de betekenis van dit ei. Er is een uitleg die stelt dat mensen vroeger dacht dat struisvogels hun eieren in de woestijn legden en dat er na drie dagen vanzelf een kuiken uitkroop. Als een piepende Jezus Christus die drie dagen na zijn dood opstond. Een andere gedachte is dat Piero simpelweg de vorm mooi vond. Wat de gedachte erachter ook is, als het ei je eenmaal is opgevallen, blijft het je aandacht trekken.

Madonna met kind

Piero della Francesca, Madonna met kind omringd door heiligen, engelen en de opdrachtgever (1472-1474)

 

6. Yayoi Kusama, Dots (1999)

Misschien wel het meest paas-achtige kunstwerk in deze lijst: Dots van Japanse stippenkoningin Kusama. Ze stipt bijna alles, van pompoenen tot hele kamers, maar ook dus deze verzameling eieren.

Dots

Yayoi Kusama, Dots (1999)

 

7. Peter Carl Fabergé, Rose Trellis Egg (1907)

Natuurlijk mag Fabergé in deze lijst niet ontbreken. De Rus werd wereldberoemd met zijn versierde eieren die dienden als paasgeschenken van de tsaren. Er zijn er nog 42 over, en die zijn na de Russische revolutie verspreid geraakt over de hele wereld. De eieren zijn allemaal verschillend, maar wel allemaal belegd met de mooiste materialen, zoals goud, platina en edelstenen.

Rose Trellis Egg

Peter Carl Fabergé, Rose Trellis Egg (1907)

 

Reacties op De 7 mooiste eieren in de kunst

Cora de Kreek
Prachtig mooi!


PS Wanneer komt See All This magazine 2 in de winkel?
Willie Scholten
Wat je allemaal al niet met een ei kunt doen.
Louisa
Heel mooi allen..stimuleerd mij om er vandaag ook een te gaan maken.

Liefdevolle Paasdagen...
laat een reactie achter

Uw beoordeling