BLOG

De 9 geniale vrouwen van Hedy d’Ancona

Door Redactie See All This | augustus, 2018

Voor het zomernummer van See All This, met 99 geniale vrouwen in de kunst, vroegen we onze gastcuratoren naar de vrouwen die veel voor hen betekenen, hen inspireren. Zo ook oud-politicus en socioloog Hedy d’Ancona. Nadat in de jaren 1960 in de Westerse wereld de vrouwenbeweging losbarstte en de achterstand en uitsluiting van vrouwen aan de orde werd gesteld, kwam al snel de vraag bovendrijven: ‘waar zijn de vrouwelijke kunstenaars?’ Dat het niet aan het gebrek van talent ligt, laat d’Ancona zien met haar keuze.

1. Judith Leyster
Al jaren kijkt ze me aan vanaf haar zelfportret in de gang van mijn man; een meesteres, en dat te midden van al die beroemde zeventiende-eeuwse mannelijke collega’s.

Judith Leyster, Zelfportret (1630)

2. Maria Sibylla Merian
De schoonheid van haar werk, tekeningen van insecten en bloemen en de moed om voor haar passie rond 1700 naar de andere kant van de wereld te reizen.

Maria Sibylla Merian

3. Nola Hatterman
Eveneens in Surinaamse, meer dan 200 jaar later, vanwege haar zielsverwantschap met zwarte mensen. Hun trots en elegantie is onnavolgbaar weergegeven in Op het Terras, te zien in het Stedelijk in Amsterdam.

Nola Hatterman, Op het Terras (1930), Stedelijk Museum Amsterdam

4. Käthe Kollwitz 
Overleden in 1945, een graficus en beeldhouwer, die mij bij de keel grijpt door de manier waarop ze haar mededogen met de verdrukten – vrouwen en de allerarmsten – weergeeft.

Käthe Kolwitz, De Mars van de Wevers (1897)

5. Charly Toorop
Die als schilder en lithograaf in de eerste helft van de vorige eeuw, portretten maakte die de ziel blootleggen. Bij mijn moeder hing een litho van Henriëtte Roland Holst op oudere leeftijd dat ik voorgoed meedraag.

Charley Toorop, Drie Generaties (1941-50) Museum Boijmans Van Beuningen

6. Maja van Hall
Beeldhouwer, die als geen andere generatiegenoot haar feministische levensvisie tot uitdrukking brengt in haar werk.

Maja van Hall, Droomboom (1976)

7, 8 en 9. Marlene Dumas, Lydia Schouten en Marjolijn van den Assem
Drie van de vrouwelijke beeldend kunstenaars, die te zien zullen zijn op de tentoonstelling, geselecteerd uit de collectie van Museum Gouda. Hoe mooi en interessant de vrouwelijke stem in de Kunst kan zijn!

Marlene Dumas, Barbie (1997)


De tentoonstelling Vrouwen van Museum Gouda – Hedy d’Ancona kiest 30 kunstenaars is te zien t/m 27 januari 2019.

Reacties op De 9 geniale vrouwen van Hedy d’Ancona

laat een reactie achter

Uw beoordeling