BLOG

BREAKING-de-week column #147

Door Nicole Ex | februari, 2023
De afgelopen twee jaar, ontstaan vanuit een behoefte aan verbinding, kwam er naast de brief op vrijdag nog een wekelijkse kunstnieuwsbrief bij. De BREAKING-de-week-mail van woensdag breekt de week doormidden met inspirerende kunsttips en een persoonlijke column van hoofdredacteur Nicole Ex.
Lees de columns hier terug:

Waar zal ik in deze lege ruimte de punt van mijn pen zetten. Want het woord waarmee ik open, is het woord dat de route bepaalt. Is het woord vanwaaruit het verhaal zich ontvouwt, zoals de eerste kleur op het doek een hand heeft in alle kleuren die volgen. Alles wat we doen of maken is een reactie op de openingszet. En dat maakt ons weifelachtig vooraf aan het begin.

Hij had opnieuw een kamer nodig die hij niet kon vinden. Totdat hij berichtte dat hij het buiten het centrum had gezocht, in bosrijk gebied. Het was de berg op om er te komen, de berg af richting stad. Het was klein, maar op zijn loopschoenen kon hij vanaf het terras zo het dal inrennen. Klonk goed, dacht ik. Totdat hij, toen hij thuis zijn spullen kwam halen, het plot gaf.

‘Het is een kamer in een verzorgingstehuis’, zei hij. Hij liet foto’s zien van een appartementen-complex uit de jaren tachtig, met een leeg parkeerterrein, een logo op de gevel in neonlicht, rijen deuren aan een donkere gang, een restaurant en een balie bij binnenkomst. In verbijstering deed ik wat ik mezelf had beloofd nooit meer te doen: ik trok aan de noodrem. ‘In geen geval’, zei ik.

Ik was niet te vermurwen door zijn tegenargumenten – dan ontbinden we dat contract, zei ik, dan zoeken we samen naar een nieuwe plek. Belangrijker is te weten hoe je tot deze keuze kwam. Ik luisterde naar zijn argumenten. ‘Je kunt geen keuze maken vanuit een negatieve motivatie,’ zei ik, ‘daar komen negatieve gevolgen van.’ Een openingszet moet helder zijn als een nieuwe lente.

Vandaag haalt hij zijn nieuwe sleutel op. Een sleutel van een kamer in een studentenhuis in het centrum van de stad. Hij deelt een badkamer met zes en moet zich door bagger heen werken die van de vorige bewoners in de hal is blijven staan. Is het beter dan de steriele lobby van het bejaardentehuis? Hij stuurt net een fotootje van zijn ingerichte kamer. Ja, dat is een openingszet. Wie weet wat eruit voortvloeit.

Nicole Ex,
hoofdredacteur

Omslag foto:Helen Frankenthaler in haar studio. foto: Ernest Haas


Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief voor meer columns, verhalen over inspirerende kunstenaars, tentoonstellingen, film- en boekentips en ontvang exclusief toegang tot de online Art Room, masterclasses en andere See All This events.

David Shrigley, Love Letter To Whatshisname, 2019

Reacties op BREAKING-de-week column #147

laat een reactie achter

Uw beoordeling