BLOG

BREAKING-de-week #5

Door Nicole Ex | april, 2020
Nu de deuren van musea zijn gesloten brengt See All This elke week een extra BREAKING-de-week-kunstbrief. Met lees- en kijktips, virtuele tours van tentoonstellingen en telefonische interviews in de rubriek ‘Even bellen met …’ In deze aflevering spreken we met Mark Grol, directeur van PAN Amsterdam. 

Hij denkt aan een wit schilderij dat een coma voorstelt. Of aan Guernica (1937) van Picasso — een voorstelling van de wereld in brand, geschilderd in de kleuren van de schemer. Want er zijn kunstwerken die een tijdsgewricht kunnen samenvatten, zegt Mark Grol, directeur van PAN Amsterdam, in de nieuwe aflevering van Even bellen met… (luister hieronder). Ook deze lockdown krijgt zijn eigen iconische beeld. Het wordt nog gemaakt, of bestaat al, als een werk met een vooruitwijzing die we nu pas kunnen begrijpen.

‘Het bestaansrecht van kunstenaars is hun verbeelding. We moeten een samenleving creëren waarin we iets hebben wat groter is dan onszelf,’ zei dichter en acteur Ramsey Nasr dit weekend in Buitenhof. We stamelen wat af als het aankomt op het formuleren van het belang van kunst, maar daar was Nasr en hij brak een lans: ‘Uitgerekend de zaken waar we extreem op hebben bezuinigd, onderwijs, cultuur en de zorg, hebben we extreem nodig. Deze zwakke elementen zijn de fundamenten die we als ornamenten hebben behandeld.’ 

Nasrs optreden was iconisch. Hij vond de verloren gewaande woorden op het juiste moment en beschreef de noodzaak van de zachte waarden in deze wereld. Ja, kunst is een eerste levensbehoefte. Zoals de zon en de liefde en de lente,

Nicole Ex,
hoofdredacteur See All This kunstmagazine 

EVEN BELLEN MET …
AFLEVERING #5: Mark Grol
‘Even bellen met …’ is een nieuwe serie van See All This kunstmagazine. Elke week praten we bij met iemand uit de kunstwereld over deze tijd van isolatie en social distancing: waar ben je nu, wat houdt je bezig en hoe zie je de toekomst voor je? In deze aflevering belt Theo Paijmans met Mark Grol, directeur van de kunst- en antiekbeurs PAN Amsterdam. Vanuit Londen vertelt hij over de veerkracht van galeriehouders in deze tijd van ‘kunstmatige coma’.

Luister via SoundCloud of Spotify.

Reacties op BREAKING-de-week #5

Karin Roodheuvel
X
jeanneke
oke
jeanneke denninger
ben geinteresseerd in volgende afleveringen
See All This
Dag Jeanneke,
Je kunt alle afleveringen luisteren via spotify, apple podcasts en soundcloud:
https://podcasts.apple.com/nl/podcast/even-bellen-met/id1504441034
https://soundcloud.com/see-all-this
https://open.spotify.com/show/60r4jjSXjzwKQNFxx6aCWI
laat een reactie achter

Uw beoordeling