BLOG

BREAKING #43 | IJspret aan zee

Door Nicole Ex | januari, 2021

BREAKING-de-week #43

Buiten is het winter. Binnen kijk ik naar zeventiende-eeuwse Hollandse winterlandschappen met sferisch zonlicht en kans op sneeuw in de lucht. Bevolkte taferelen vol schaatsers en ijspret. En een in olieverf gevangen kou, die hoe langer je kijkt, dieper in je botten trekt. Over die kou wil ik het met je hebben, nu ik een hedendaagse vorm van ijspret beleef aan de rand van de Noordzee.

Het begon met een winterse wandeling naar het duinmeer. Terwijl ik mijn jas dichttrok en mijn muts verder over mijn oren schoof, kwamen mij uitgelaten mensen met natte haren en handdoeken tegemoet. Aan de rand van ’t Wed schoot ik een man aan die een duik had genomen. ‘Ik zwem hier elke dag,’ zei hij. ‘Sindsdien ben ik dankbaarder en gelukkiger.’

Hendrick Avercamp, Winterlandschap met schaatsers (detail), ca. 1608, olieverf op paneel,
77 x 132 cm. Collectie Rijksmuseum Amsterdam

Gezien de kou die op zijn huid stond, leek me dat iets teveel Happinez, maar toch. Bij thuiskomst riep ik: ‘Jij daar…!’ — jij is de oudste, de jonge analist die door de lockdown Londen City heeft verruild voor een plek aan de overzijde van mijn werktafel van waaraf hij dag en nacht werkt aan een miljardendeal waarover hij niets kwijt mag — ‘Jij en ik gaan zwemmen in de zee.’

Vandaag schrijf ik met het badpak onder mijn kleren aan voor de zevende duik van deze maand.* Hoe dat in zijn werk gaat? We rijden naar Zandvoort, rennen het strand over tot aan de vloedlijn, gooien onze kleren uit, springen de golven in en blijven in het water tot onze ademhaling onder controle is, waarna we een paar minuten later alles in omgekeerde volgorde doen.

De truc is dit zonder nadenken en in een vloeiende beweging uit te voeren. Haper je, dan ben je reddeloos verloren. ‘Is het koud?’, vragen wandelaars. ‘Jazeker,’ zeg ik lachend, dankbaar en gelukkig, ‘het is stervenskoud en ik moet het je dus ten zeerste afraden.’ Maar intussen springt in mijn lichaam de centrale verwarming aan en ben ik vrolijk als na een middag schaatsen.

‘Jij daar…!’

Nicole Ex
hoofdredacteur See All This

 

* Bouw het langzaam op — ik was al aan koud douchen gewend.

 


Elke week de BREAKING-column in je inbox? Schrijf je in voor de gratis kunstbrief.
Klik hier >

Reacties op BREAKING #43 | IJspret aan zee

laat een reactie achter

Uw beoordeling