BLOG

BOEKENTIPS | 15 boeken voor deze zomer

Door Redactie See All This | juli, 2021

Meeslepende, ontregelende en verleidelijke verhalen: See All This selecteerde de 15 fijnste boeken waar je de hele zomer mee door kunt, Nederlands- en Engelstalig. Koop ze bij je favoriete lokale boekhandel.

PS Ontbreekt er een boek? Laat het weten in een reactie hieronder!

 

 

 

 

1. Eleanor Clayton, Barbara Hepworth. Art & Life

De eerste, rijkgeïllustreerde biografie over de briljante beeldhouwer Barbara Hepworth (1903-1975), pionier van de moderne beeldhouwkunst. Met een voorwoord door Ali Smith.

 — Thames & Hudson, EN, 2021, €35. Leer hier meer >

 

 

 

 

 

2. Virginia Woolf, Mrs Dalloway

Een gloednieuwe gebonden uitgave van Woolfs virtuoze klassieker over een enerverende dag uit het leven van Clarissa Dalloway. 

— De Bezige Bij, NL, 2021, €21. Lees hier meer >

 

 

 

 

 

 

3. Max Porter, De dood van Francis Bacon

Max Porter ‘schildert met woorden’ in zijn ontregelende novelle over de laatste dagen van kunstenaar Francis Bacon (1909-1992), die in 1992, tegen het medische advies van zijn artsen in, naar Madrid reist om zijn laatste, grote liefde nog een keer te zien.

— De Bezige Bij, NL, 2021, €18. Lees hier meer >

 

 

 

 

 

4. Anjet Daanje, Gezel in Marmer

Een roman over de gecompliceerde vriendschap tussen twee vrouwen – een beeldhouwer en een steenhouwer – en over commercie, erkenning en roem die de kunst verdringen. 

— Pluim, NL, 2021, €20. Lees hier meer >

 

 

 

 

 

 

5. Ross King, De boekhandelaar van Florence

Een meeslepend verhaal over de ‘koning der boekhandelaren’ in de renaissance, de komst van de drukpers en de radicale ideeën die het gedrukte boek ontketent. Verteld door bestsellerauteur Ross King.  

— De Bezige Bij, NL, 2021, €35. Leer hier meer >

 

 

 

 

 

 

6. Charlie Porter, What Artists Wear

Wat droegen Francis Bacon, Gilbert & George, Basquiat en Barbara Hepworth? En wat onthult hun outfit? Charlie Porter geeft antwoord. ‘I’m interested in the dirty, filthy, ordinary clothes that tell us so much about who’s wearing them.’  

— Penguin Books, EN, 2021, €20. Leer hier meer >

 

 

 

 

 

 

7. A. Natasha Joukovsky, The Portrait of a Mirror

Na vijf jaar in de museumwereld te hebben gewerkt (o.a. bij The Metropolitan in New York), komt Joukovsky met haar debuutroman die zich afspeelt tegen de achtergrond van een tentoonstelling over Ovidius’ Metamorfosen.

— Abrams, EN, 2021, €28. Leer hier meer >

 

 

 

 

 

8. Rachel Cusk, De tweede plaats

Hoofdpersoon M nodigt een bekende schilder L uit om in het buitenhuisje van haar gezin te verblijven. Ze hoopt met hem te kunnen discussieren over zijn werk en de kunst, maar de komst van een jonge vriendin blijkt van ontwrichtende invloed. Wanneer de spanningen verder oplopen, wordt duidelijk waar ieders grenzen liggen.

— De Bezige Bij, NL, 2021, €21. Lees hier meer >

 

 

 

 

9. Olivia Laing, Everybody

Een ambitieus onderzoek door de veelgeprezen Laing naar het lichaam en alles wat het doorstaat. Over verzet, vrijheid en verlangen, en met figuranten als Nina Simone, Susan Sontag, Sigmund Freud, Agnes Martin en Malcolm X. (Vanaf september beschikbaar in Nederlandse vertaling, uitgegeven door Atlas Contact.)

— Picador, EN, 2021, €27. Leer hier meer >

 

 

 

 

10. Shakespeare & Marcel Dzama, A Midsummer Night’s Dream

Na Venus & Adonis van Marlene Dumas en Hafid Bouazza, brengt David Zwirner Books een nieuw deel uit in de Shakespeare-serie. Dit keer zijn de sprookjesachtige tekeningen van Marcel Dzama de vertaling van Een Midzomernachtsdroom. 

— David Zwirner Books, EN, 2021, €28. Leer hier meer >

 

 

 

 

 

11. Luchita Hurtado

Een intiem portret van de in Venezuela geboren kunstenaar Luchita Hurtado (1920-2020). Met niet eerder gepubliceerd archiefmateriaal, tekeningen en foto’s van de kunstenaar wier grote doorbraak kwam in de laatste jaren van haar leven. 

— Hauser & Wirth, EN, 2021, €50. Leer hier meer >

 

 

 

 

12. Miek Zwamborn, The Seaweed Collector’s Handbook

Dichter en kunstenaar Miek Zwamborn woont en werkt op Isle of Mull, Schotland, waar ze de omringende natuur onderzoekt met wetenschappers, ontwerpers en kunstenaars.  In haar boek deelt ze de ontdekkingen, geschiedenis, cultuur en gebruiken van zeewier, waar ook kunstenaars als Hokusai en Matisse zich door lieten inspireren. Met prachtige illustraties van Zwamborn zelf.  

— Profile Books, EN, 2020, €14. Leer hier meer >

 

 

 

13. Marc Hamer, Seed to Dust. A Gardener’s story

‘Any garden belongs to everyone who sees it – it is like a book and everybody who visits it will find different things.’ Twintig jaar lang zorgde Marc Hamer voor een tuin van 12 hectare. In dit boek neemt hij je alle seizoenen mee de tuin in, in een meditatief proza over de cyclus van groei en verval, en een leven in harmonie met de natuur – in en buiten de tuin.

— Vintage Publishing, EN, 2021, €23. Leer hier meer >

 

 

 

 

14. Edmund de Waal, Brieven aan Camondo

De joodse bankiersfamilie Camondo vestigde zich in de jaren 1870 in Parijs, in een spectaculair stadspaleis aan het Parc Monceau. Dwalend door het huis brengt kunstenaar en schrijver Edmund de Waal (bekend van De witte weg en De haas met ogen van barnsteen) aan de hand van de voorwerpen, het meubilair en de kunst het huis en haar bewoners tot leven.

— De Bezige Bij, NL, 2021, €22. Leer hier meer >

 

 

 

 

15. The New Woman Behind the Camera

Een overzicht van baanbrekende vrouwelijke fotografen die hun lens richtten op het leven en werk van the New Woman: ‘easy to recognise, hard to define’. Denk aan Berenice Abbott, Ilse Bing, Lola Álvarez Bravo, Florestine Perrault Collins, Imogen Cunningham, Madame d’Ora, Florence Henri, Elizaveta Ignatovich, Consuelo Kanaga, Germaine Krull, Dorothea Lange, Dora Maar, Tina Modotti en Niu Weiyu. De gelijknamige tentoonstelling is nu te zien in het Metropolitan Museum in New York.

— National Gallery of Art, EN, 2021, €67. Lees hier meer >

 

 

 


Bonustip!

Schrijf je eigen verhalen, lijstjes en gedachtespinsels in onze Pretty Brilliant Notebook! €15. Bestel hem hier >

Reacties op BOEKENTIPS | 15 boeken voor deze zomer

Madelon Groenenberg
ik zou jullie graag op 'Omdat de muze' willen attenderen. Prachtig, meeslepend boek! 'Omdat de muze' van Brigitte de Swart gaat over hoe de Muze der Tachtigers aan haar liefde voor kunst ten onder ging.
laat een reactie achter

Uw beoordeling