Een herfstig recept voor een appeltaart-op-z’n-kop uit het kookdagboek van Claude Monet, wiens waterlelies nu te zien zijn in Den Haag.
De dagelijkse routine van Claude Monet (1840-1926) draaide volledig om het schilderen. Toch maakte hij ook graag tijd voor zijn vrienden – onder wie Rodin, Pissarro, Degas en Cézanne – die hij regelmatig ontving in zijn huis in Giverny. Niet dat ze zo maar kwamen aanwaaien: ze wisten dat Monet er een secuur tijdschema op nahield waar hij niet graag van afweek.
Het programma begon met een bezoek aan het atelier, gevolgd door een uitgebreide lunch om half twaalf (zodat de schilder het middaglicht optimaal kon benutten); een wandeling langs de waterlelies, over de Japanse brug; en dan een kop thee bij de vijver. Einde programma, want Monet deed niet aan uitgebreide diners en natafelsessies. Hij moest vroeg naar bed om weer bij zonsopgang aan de slag te kunnen.
Zijn toenemende succes zorgde ervoor dat hij een comfortabeler leven kon leiden en meer kon toegeven aan zijn liefde voor goed eten. Hij schreef zijn eigen recepten met ingrediënten uit de eigen tuin. Ook deed hij inspiratie op tijdens zijn reizen — zo kwam hij na de Frans-Duitse Oorlog in Nederland terecht, waarna hij bij thuiskomst het broodje Hollandse kaas toevoegde aan zijn ontbijt.
Voor zijn recept van de tarte tatin liet Monet zich inspireren door een bezoek aan de zussen Tatin, die de appeltaart op-z’n-kop in 1889 per toeval ontdekten. Ook Monet was er ondersteboven van.
MONETS TARTE TATIN
• 260 gram bloem
• 5 el poedersuiker
• 120 ml warm water
• snuf zout
• 1 eigeel
• 240 gr ongezouten boter in blokjes
• 6 appels, geschild en in plakjes gesneden
Doe de bloem in een kom, maak een kuiltje in het midden en voeg hier de helft van de suiker, het zout, het eigeel en het water aan toe.
Kneed het mengsel en voeg de helft van de boter toe. Mix tot een glad deeg en rol het deeg uit in een rechthoek. Vouw eenderde van het deeg naar het midden en vouw vervolgens de andere eenderde eroverheen.
Bedek het deeg met een vochtige doek en laat 1 uur rusten. Rol het deeg daarna uit in een cirkel van een halve centimeter dik.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de plakjes appel over de bodem van een diepe taartvorm. Voeg de resterende blokjes boter toe en strooi de rest van de suiker erover. Bedek de appel met het deeg en bak de taart drie kwartier in de oven. Keer de taart om zodat de appels bovenop liggen. Serveer lauwwarm.
Lees meer over Claude Monet in See All This #15.
In de tentoonstelling Monet – Tuinen van verbeelding worden 40 internationale topstukken bijeengebracht. Te zien van 12 oktober t/m 2 februari 2020 in Kunstmuseum Den Haag (voorheen Gemeentemuseum Den Haag).
Het recept is afkomstig uit Monet’s Table: The Cooking Journals of Claude Monet (1990) van Claire Joyes
Reacties op Bakken met Monet
Wat vind ik dit leuk!
De vriendin van mijn broer maakte dit appelgebak ooit klaar en wij dachten allemaal'hoe zit dit nou?'terwijl het ovenheerlijk smaakte.
Fijn, ik ga het recept opvolgen, dank!