BLOG

Amsterdam Light Festival | 10 Highlights + Win een rondvaart!

Door Sarah Knigge | december, 2017

Licht is een levensbehoefte, zeker tijdens deze donkere, koude dagen. Kunstenaars van deze editie van het Amsterdam Light Festival hebben zich laten inspireren door het thema existential. Ze reflecteren op de verschillende functies van licht: zichtbaar maken, verbinden, verwarmen, maar ook op de ingrijpende gevolgen van het gebruik van licht op onze omgeving. Hieronder lees je highlights van deze editie van het Light Festival, en hoe je kaarten kunt winnen voor de Water Colors Cruise!

De 21 geselecteerde installaties, die speciaal voor het festival zijn ontworpen en gemaakt, maken van Amsterdam een groot ‘openlichtmuseum’. Letterlijke rode draad is het werk van Ai Weiwei, die met zijn installatie de tentoonstelling omlijnt. In deze blog nog 10 highlights van deze editie van het Light Festival.

Ai Weiwei, Thin Line. Foto’s: Janus van den Eijnden

1. Mythen en sagen

Alles wat we zien proberen we te definiëren, in een hokje te plaatsen, te verwoorden. Waar kijk ik naar? Wat wordt mij verteld? In MYTH reflecteert Ben Zamora op onze behoefte om ergens taal in te herkennen. Hij creëerde een groot vierkant vlak waarin horizontale, verticale en diagonale lijnen voortdurend oplichten en verspringen. Ze vormen steeds weer een nieuw patroon waarin je telkens herkenbare vormen probeert de ontdekken.

2. De schoonheid van het heelal

Met de installatie Light Matters begeef je je onder water, tussen de kwallen, en zweef je door het universum, tussen de sterren. ACT Lighting Design (ACTLD) creëerde een onzichtbaar oppervlak tussen aarde en hemel, dat licht in verschillende kleuren, intensiteit en patronen vangt. Hoewel steeds meer natuurlijke lichtfenomenen worden vervangen door kunstmatige lichtbronnen kunnen we ons nog steeds blijven verwonderen over de schatten in het heelal.

3. Een zichtbare verborgen kerk

‘Deze installatie gaat over tolerantie en verdraagzaamheid,’ verklaart Lynne Leegte. Haar werk Windows bestaat uit twee verlichte vensterkaders die als het ware een nieuwe, openluchtruimte creëren, gesitueerd voor de Singelkerk. Deze 17e-eeuwse doopsgezinde kerk is een voormalige schuilkerk: van buitenaf mocht je niet kunnen zien dat het een kerk was. Want hoe tolerant Amsterdam misschien ook was in de Gouden Eeuw, veel gelovigen (zoals doopsgezinden en rooms-katholieken) moesten hun diensten in het geheim houden. Door deze Windows, die eruit zien als typische kerkvensters, naar de straat te verplaatsen, maakt Leegte de kerk weer zichtbaar en religie weer onderdeel van de stad.

4. De intelligentie van slijm

Slijmzwammen zijn minuscule eencellige organismen. Als ze te weinig voedsel dreigen te krijgen, smelten ze samen tot een grote bewegende kolonie. Nicole Bonewetz vergroot deze bewegende kolonie uit met haar opblaassculptuur die van binnenuit verlicht wordt. ‘Als mens beschouwen we onszelf als oppermachtige, ontwikkelde wezens. Maar ook de kleinste organismen hebben intelligentie.’ Met The Life of a Slime Mold zet Bonewetz vraagtekens bij onze ideeën over intelligentie.

5. Oog om oog

In het Midden-Oosten is het nazar-amulet alomtegenwoordig. Het beschermt mensen, dieren en objecten tegen het boze oog doordat het kwade blikken kan weerkaatsen. Driton Selmani creëerde een alziend oog dat zo groot is, dat het de hele stad zou kunnen beschermen. Niet met het doel om ons voortdurend in de gaten te houden, maar om de stad tot een veilige en vredige plek te maken. Selmani maakte een stralend aura om het oog heen dat zorgt voor optisch illusionisme en een hypnotiserende werking heeft.

6. Het nut van de duisternis

Met haar installatie laat Rona Lee zien dat licht nodig is om duisternis en schaduwen te creëren. Met A Neccesary Darkness keert Lee licht en donker om. In haar projectie op het gebouw van NEMO zien we een vuurtoren die in plaats van licht een straal van duisternis uitzendt. Licht geeft vaak een gevoel van veiligheid, maar Lee wil laten zien dat we ook het onbekende, de duisternis en de onzekerheid nodig hebben.

7. Verdwijnen in het licht

Stiekem verwacht je, dat wanneer je deze poort van licht al varend betreedt, je zal worden opgeslokt door het licht en zal verdwijnen in de ruimte. Het futuristische van De Whole Hole van Vendel & De Wolf is samengesteld uit honderden flitsende ledstrips die zich als een tunnel boven het water begeven. De installatie verwijst naar de ‘circle of life’, hoe het licht een rol speelt bij leven en dood. Dit zie je ook terug in de vorm van de installatie, een halve boog, die een complete cirkel vormt door de weerspiegeling in het water.

6. Geluidsvervuiling

Grote kans dat je er nog nooit bij stil hebt gestaan: geluidsvervuiling. Met Lifeline probeert Claes Meijer geluid zichtbaar te maken. Langs de muur van de kade projecteert hij twee lijnen van licht die reageren op geluid. De lijnen creëren golven, net zoals geluiden uit trillingen bestaan. Zelfs zachte geluiden laten de lijnen bewegen. Hiermee benadrukt Meijer het grote effect van geluid onder water: geluid plant zich onder water vijf keer zo snel voort als in de lucht en is hoorbaar over veel grotere afstanden dan boven water. Meijer maakt ons bewust van de gevolgen van geluidsoverlast voor het leven onder water.

9. Een nieuwe Verlichting

Lauren Ewing maakt zicht grote zorgen over de milieuvervuiling, het uitsterven van diersoorten en de opwarming van de aarde. Lightwave is een golf van licht die zich boven het water bevindt en die op het punt staat om te slaan en het land te overspoelen. Met deze installatie verwijst Ewing naar een van de gevaarlijke gevolgen van de milieuvervuiling: de stijging van de zeespiegel. Ze hoopt anderen aan te zetten tot een nieuwe ‘verlichting’ op het gebied van milieu-ethiek.

10. Landexpositie

Tot slot is er naast de waterexpo een tentoonstelling aan land. Op het marineterrein kun je van 14 december t/m 7 januari tussen 17 uur en 22 uur op eigen gelegenheid of met een gids een serie lichtobjecten bekijken, lezingen bijwonen, interviews met kunstenaars beluisteren en performances ervaren.

Win kaarten

Wij geven 2x twee kaarten weg voor de Water Colors Cruise, georganiseerd door Canal Tours Amsterdam. Wil je kans maken? Laat dan hieronder een reactie achter. Binnenkort krijgen de winnaars een bericht.


Amsterdam Light Festival

30 november t/m 21 januari

Reacties op Amsterdam Light Festival | 10 Highlights + Win een rondvaart!

Andre de Haas
Zou het geweldig vinden om de Light rondvaart te kunnen winnen.
See All This
Dank voor alle mooie reacties. De winnaars hebben een mail ontvangen.
Sonja Lijesen
Heel boeiend wat de Kunstenaars ons
willen laten kennismaken/zien met hun
licht-objecten.
Het lijkt me prachtig om het te gaan zien samen met een vriendin.
laat een reactie achter

Uw beoordeling