See All This #3 is vanaf 16 september verkrijgbaar. Lees hieronder het editorial van hoofdredacteur Nicole Ex.
Het viel ons al op toen we werkten aan cultuurtijdschrift Hollands Diep, maar inmiddels zijn we ervan overtuigd dat elk nummer – van welk magazine ook – een eigen wil heeft, die buiten de samenstellers om de vorm en inhoud mee bepaalt. Zo drong tijdens het maken van See All This #3 zich spontaan een thema aan ons op dat een aantal onderwerpen naadloos met elkaar verbindt: de kracht en onmacht van een icoon.
Monroe. Mona Lisa. Picasso. Rodin.
Het is de schittering van een icoon die ons als nachtvlinders aantrekt, maar ook verblindt, ‘want roem is tenslotte slechts de som van alle misverstanden die zich rondom een nieuwe naam verzamelen,’ schreef Rilke in 1902 in een essay over zijn grote voorbeeld Auguste Rodin (op pagina 66 van See All This #3). En Yannick Dangre schrijft over Marilyn Monroe (pagina 48): ‘Het altijd maar moeten beantwoorden aan haar imago maakte Monroe eenzaam en angstig.’
Wie de verschillende bijdragen in het derde nummer leest, komt inderdaad tot het inzicht dat het streven naar roem een hopeloze vergissing is, die afhoudt van wat er in de kern toe doet. Want niet békend zijn, maar ten diepste gékend zijn, drijft ons, en daar is geen massa voor nodig, maar een metgezel met een scherp oog en liefde voor detail.
Dorothy Iannone heeft zo’n vriend (een tijdlang) gevonden in Dieter Roth. Ze kookte voor hem en gleed het liefst met hem tussen de lakens, waarvan haar werk in de rubriek Centerfold getuigt, met de bevrijdende woorden: She Had Everything She Needed (pagina 108).
Dieter Roth zelf werd eind jaren zestig overigens beroemd met zijn chocoladesculpturen. Vijftig jaar later treedt Renzo Martens (pagina 36) in zijn voetsporen en maakt met zijn grensverleggende, maatschappijkritische project chocolade opnieuw relevant.
Reacties op Alles wat we nodig hebben