BLOG

Lust for life | Ed van der Elsken

Door Redactie See All This | mei, 2019

Voor het eerst is er een grote overzichtstentoonstelling te zien van het kleurenwerk van de iconische Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990) — zijn ode aan de mens en het leven, en alles wat daar bij hoort: ‘liefde, moed, schoonheid, maar ook woede, bloed, zweet en tranen’.

Vrij en ongedwongen

Hij stelde scherp op de lust voor het leven, vrij en ongedwongen. In een tijd waarin er nog uitgebreid gezoend werd op straat. “Ga vooral door met kussen”, moedigde hij aan, terwijl hij steeds dichter op de huid kwam. Hij schoot meerdere foto’s, maar koos uiteindelijk voor de meest intieme, “vol en recht voor zijn raap”.

Zie hier hoe dat ging:

Ed gered!

Bijna was deze tentoonstelling niet mogelijk geweest. In 2016 luidde het Nederlands Fotomuseum de noodklok: de kleurendia’s waren zo ernstig door schimmel aangetast, dat ze meteen schoongemaakt moesten worden. Na een succesvolle crowdfundingsactie stroopte het museum de mouwen op voor het grootste fotorestauratieproject uit de Nederlandse geschiedenis: maar liefst 42.000 dia’s werden gered.

Meer over de restauratie zie je hier:

 


De tentoonstelling Lust for life is te zien t/m 6 oktober.

 

Reacties op Lust for life | Ed van der Elsken

laat een reactie achter

Uw beoordeling