See All This bezocht de Brafa Art Fair in Brussel. Zo’n 5000 jaar aan kunstgeschiedenis, verdeeld over 132 galeriehouders uit 16 landen met meer dan 10.000 kunstobjecten in de sfeervolle 15.400 m2 industriële hal Tour & Taxis in Brussel. Van archeologie en tribal art tot designmeubilair en moderne kunst, en waarschijnlijk letterlijk alles wat daar tussenin zit. Met pen, plattegrond en Instagram in de aanslag liep kunstrookie Laurens Collée verwonderd rond tussen de mondiale kunstpers en een handjevol uitverkoren verzamelaars, op zoek naar bijzonderheden en hoogtepunten.
Het voordeel van in skinnyjeans en trui met een camera om je nek over een kunstbeurs wandelen, is dat je geen enkele galeriehouder hoeft te vertellen dat je ‘alleen maar wil kijken’. En hoe vaak komt er in een museum nou iemand uit zichzelf naast je staan om je alles over de kunstenaar en het werk te vertellen? Die ook nog geduldig antwoord geeft op al je lekenvragen? En een stapel extra foldermateriaal en glossy catalogi als naslagwerk meegeeft? Misschien is een kunstbeurs als Brafa voor de gemiddelde kunstliefhebber nog wel leuker dan een museum. 132 minimusea op een rij en niemand kijkt je geïrriteerd aan als je gezellig met iemand staat te praten. Dus: boek een weekendje Brussel en trek een goed dagdeel uit voor Brafa 2017, het kan nog tot en met zondag 29 januari!
Deze tien werken sprongen er – in willekeurige volgorde – voor ons uit, maar kies vooral je eigen hoogtepunten.
Onontkoombaar zijn de kunstwerken van Brafa-eregast Julio Le Parc, 87 jaar oud, godfather van de kinetische kunst en op-art. Bij binnenkomst kijk je tegen een enorm Continuel Mobile (1963) aan, op de beursvloer hangen twee Sphères van 2 meter doorsnee. Ongeveer in het midden van de beursvloer hangt zijn werk Surface Couleur. De meester zelf liep rond als een popster, poseerde voor fotografen, schudde de hand van heren en kuste de wangen van dames.
Een treurig gezicht, deze leeggelopen ballonnen bij de ingang van galerie Rodolphe Janssen, nog voor de beurs officieel is geopend. Maar kijk er nog maar goed naar, want dit is een bijzonder gedetailleerd bronzen beeld van David Adamo (1979).
Je kent de Duitse beeldhouwer Günther Uecker (1930) misschien van zijn spijker-reliefs. Dit gespalkte en verbonden hobbelpaard midden in de stand van Omer Tiroche viel ons direct op. Gemaakt, zo lieten we ons vertellen, voor een benefiet ten behoeve van zieke kinderen.
Drie mysteries: Hoe vindt het radarwerk in de voet van deze analoge klok van Robert-Houdin (1805-1871) een weg door de mini-beeldjes onderaan, het volledig glazen en doorzichtige middenstuk naar de wijzers midden in een even glazen en doorzichtige wijzerplaat? Wij weten het.
Floris van Wanroij (de enige Nederlandse galeriehouder op Brafa) vertelde trots over zijn recente vondst van een in 1921 voor het laatst gezien schilderij van Willem Adriaensz. Key (1515-1588). Het is een mysterie wie de geportretteerde jongeman is, in tegenstelling tot de werking van de Triple Mystery Clock weten ook wij het niet.
Tussen de vele fantastische en soms enigszins angstaanjagende maskers en houten beelden van de tribal art galeries, viel deze elegante crêmekleurige haarkam ons op. Afkomstig uit Zuid-Afrika, gemaakt van bot.
Brafa is een enorm veelzijdige kunstbeurs, alleen fotografie is er wellicht een beetje ondervertegenwoordigd. Daarom sprongen deze fantastische portretfoto’s van fotograaf (en soefi) Maïmouna Guerresi (1951) in tribal fine arts galerie Bernard de Grunne direct in het oog. De mensen die Gueresi fotografeert lijken lichaamloos onder de prachtige, mystiek-religieuze kleding die ze dragen, soms zweven ze boven de grond.
Niet dat dit een heel opvallend kunstwerk is – al zijn de details het bestuderen waard, zeker voor wie zich interesseert in de Oosters-orthodoxe Kerk – maar het idee dat dit gemaakt is als een handige inklapbare en draagbare agenda met alle christelijke feest- en herdenkindsdagen erin, vonden wij bijzonder geestig.
Na het starten van de Nouveau réalisme movement kwam Arman (1928-2005) in een fase terecht waarin hij, woest op massaproductie en -consumptie, het liefst alles sloopte. Zo goot hij een toren van 60 auto’s in beton, en zaagde hij deze cello onherroepelijk in diverse stukken.
Wie van interieurdesign houdt, moet absoluut de stand van Frank Landau en Anita Beckers binnenlopen. De geweldige meubels – zowel elegante als robust – van Amerikaanse en Scandinavische makers ogen nog altijd even fris en modern als ze waren in de tijd dat ze vervaardigd werden.
Het is onmogelijk om de diepte en breedte van Brafa in tien hoogtepunten te dekken, deze lijst is verre van compleet. Je kunt werk van de bekende surrealisten zien, kunst uit de Griekse en Romeinse oudheid, art nouveau, sierraden en zilverwerk, antiek, glas en porselein, schilderijen uit iedere eeuw, textiel en metershoge tapijten en er is een speciale stand gewijd aan Kuifje-tekenaar Hergé. Goedkoopste kunstwerk op Brafa: een kleine amulet van een kruis voor €300. Het duurste? Waarschijnlijk Chagall, zo tussen de drie en de vijf miljoen euro.
Je kunt Brafa nog tot en met zondag 29 januari bezoeken. Voor meer informatie, foto’s en sfeerimpressies volg je Brafa op Instagram, Facebook of Twitter. Veel plezier en laat ons vooral weten wat jouw hoogtepunten waren!
Reacties op 10 hoogtepunten van de Brafa Art Fair