Buitenplaats Doornburgh

Buitenplaats Doornburgh

mobil_header_ok

Doornburgh is een buitenplaats voor kunst en wetenschap in Maarssen. Doornburgh organiseert tentoonstellingen, lezingen en vele andere activiteiten. Bezoek het groene park aan de Vecht, organiseer een bijeenkomst in één van de prachtige ruimtes, of schuif aan bij restaurant DeZusters.

Aan de rand van Maarssen, een plek van rust en stilte: buitenplaats Doornburgh aan de Vecht bestaat al sinds de 17de eeuw. Bijzondere aandacht gaat uit naar het klooster, priorij Emmaus. De vijftien zusters die de communiteit van de Kanunnikessen van het Heilig Graf vormden leidden hier sinds de jaren 60 een bijzonder spiritueel leven. Het klooster uit 1966 is gebouwd door architect Jan de Jong van de Bossche School. De strakke en sobere architectuur is even indrukwekkend als adembenemend, en staat in sterk contrast met de klassieke vormgeving van het landhuis. Het originele kloostermeubilair is robuust, in straffe tinten grijsgroen en bruin. Intens en ingetogen ruimten grenzen aan een geometrische binnentuin, compleet met een door pilaren afgezette pandgang. De zusters stonden bekend om hun open houding naar geïnteresseerden die, mits de leefregels respecterend, welkom waren om tijdelijk deel uit te maken van de gemeenschap.

Doornburgh is sinds 2016 eigendom van van MeyerBergman Erfgoed Groep, een organisatie die nieuw leven geeft aan erfgoed.De buitenplaats opende eind september 2018 haar deuren voor het publiek. Met o.a. de tentoonstelling Cathedral van de Russisch-Nederlandse kunstenaar Masha Trebukova, die plaatsvindt in de voormalige kapel van het klooster en  videowerk van de Griekse Janis Rafa. Prikkelende voorstellingen uit kunst en wetenschap worden in de priorij gepresenteerd. In 2019 organiseerde Doornburgh o.a. een project met kunstenaar David Bade en een tentoonstelling over de architectuur van de priorij.

De refter en binnenplaats zijn het toneel van restaurant DeZusters, waar gezamenlijk eten en ‘voedsel voor de geest’ centraal staan. Het park is openbaar toegankelijk voor omwonenden, wandelaars en overige geïnteresseerden. Ook is het mogelijk om verschillende ruimtes in de priorij te huren voor een activiteit of bijeenkomst.

Adres | Bekijk op Google Maps Buitenplaats Doornburgh
Diependaalsedijk 17
3601GH Maarssen
088 366 3100
buitenplaatsdoornburgh.nlOpeningstijden

vrij - zo : 10.00 - 17.00

Bezoekers over Buitenplaats Doornburgh

leave your review

Uw beoordeling