Yves Klein

Limited Edition – Peinture de feu

Art Room

Vuur heeft sinds het begin der tijden de mensheid angst aangejaagd en leven gebracht. Met zijn experimentele vuurwerken uit de jaren 60 toonde Yves Klein die dualiteit aan. Lees over zijn baanbrekende Peinture de feu-serie en over de bijzondere Limited Edition: Peinture de feu sans titre (F124)

Met dank aan Editions Dilecta, Paris

Fig 1. Yves Klein realiseert peintures de feu
Yves Klein:
‘Vuur is voor mij de toekomst zonder het verleden te vergeten. Het is het geheugen van de natuur... Het is zachtheid. Vuur is zachtheid en marteling’

Op een lentedag in 1961 reist Yves Klein (1928-1962) af naar het centrum van Gaz de France in Saint-Denis. Dit testcentrum van het Franse nationale gasbedrijf is de plek waar hij zijn baanbrekende serie Peinture de feu, ‘vuurschilderijen’, zal maken.

‘De sfeer was gespannen: we waren ons er allemaal van bewust dat er iets historisch aan het gebeuren was,’ herinnert kunstenaar Rotraut Klein-Moquay zich die op dat moment een paar maanden zwanger was van Klein.

Yves Klein heeft alles voorbereid. De panelen Zweeds karton zijn voorbewerkt met magnesium- en cadmiumhydraatsilicaat waardoor het een hogere weerstand biedt tegen verbranding. De modellen Elena en Gilles staan klaar, de fotografen Pierre Joly en Véra Cardot, de cameraman, assistenten en de kunstenaar Alex Kosta, die als brandweerman fungeert. De enorme industriële brander van veertig kilo houdt Klein onder controle, evenals de metershoge vlammen en de hitte die er vanaf straalt.

‘De setting in dat industriële pakhuis was surrealistisch; de kou, het water en het lawaai van de vlammenwerper die Yves met schijnbaar gemak manipuleerde, ook al woog hij meer dan veertig kilo.

Yves’ concentratie was indrukwekkend, bijna pijnlijk, op het randje van breken: we waren er allemaal door gefascineerd. Hij ging van paneel naar paneel, positioneerde de meisjes voor elk paneel anders, stelde zich choreografieën en composities voor die ons begrip te boven gingen, zoals een nat lichaam duidelijk geen zichtbare sporen achterlaat totdat het door de magie van het vuur wordt onthuld – net als het beeld dat plotseling in het lab van de fotograaf verschijnt, behalve dat hier geen bedrog mogelijk was. Als je naar de korte film en de vele foto’s kijkt die deze gebeurtenis documenteren, word je je bewust van de enorme fysieke prestatie die voor de creatie van deze werken nodig was.

Dit schilderij, dat voor mij zijn absolute meesterwerk is, was er bijna niet geweest. De sessie was voorbij; hij had al zijn krachten verbruikt, zat zijn zweet af te vegen en probeerde op adem te komen. In de linkerhoek van de studio wees ik een paneel aan dat Yves was vergeten. Het vuur moest opnieuw worden aangestoken en de modellen keken gefascineerd toe hoe dit grote werk door Yves werd voltooid. Ik heb me hier nog jaren schuldig over gevoeld. Ik had hem moeten zeggen dat hij moest stoppen. Ik voelde me verantwoordelijk voor wat er een paar weken later gebeurde.’

– Rotraut Klein-Moquay

‘Vuur is een natuurlijk symbool van leven en passie, hoewel het het enige element is waarin niets kan leven. Zijn beweeglijkheid en gloed, zijn hitte en kleur maken het tot een onweerstaanbaar symbool van alles wat leeft, voelt en actief is’ – Susanne K. Langer

Kleins baanbrekende samenwerking met Gaz de France in 1961 stelde hem voor het eerst in staat om de vluchtige kracht van vuur vast te leggen en zo een bovennatuurlijk beeld te maken. Klein: ‘Het schilderij is slechts de getuige, de gevoelige plaat die zag wat er gebeurde.’

Kleins doel was tweeledig: ‘Ten eerste om het spoor van menselijke sentimentaliteit in de hedendaagse beschaving vast te leggen; ten tweede om het spoor van vuur vast te leggen dat dezelfde beschaving heeft voortgebracht. En dit, omdat de leegte altijd mijn constante bezigheid is geweest; ik ben van mening dat in het hart van de leegte, evenals in het hart van de mens, vuur brandt,’ zij hij in zijn Chelsea Hotel Manifesto, New York, 1961.

Zijn experimenten in het testcentrum eindigden abrupt toen de directeur lucht kreeg van Kleins inzet van naaktmodellen. Toch had hij toen al zo’n 150 werken gemaakt, en de aanzet tot zijn beroemde FC1, dat in 2012 werd geveild voor $36,4 miljoen bij Christie’s, een record voor de kunstenaar. Klein overleed in 1962 op 34-jarige leeftijd, enkele maanden nadat hij zijn vuurschilderijen uitvoerde.

Limited Edition:

Yves Klein was een baanbrekende kunstenaar en een pionier van conceptuele kunst en performance art. Hij werkte met ongebruikelijke materialen en technieken waarmee hij zijn fascinatie voor het oneindige en het spirituele verbeeldde. Zijn Peinture de feu en Anthropométries, waarin modellen hun lichamen als kwasten gebruikten, weerspiegelen zijn idee om kunst en de elementen van de natuur samen te brengen. Hoewel zijn carrière kort was, blijft zijn oeuvre tot op de dag van vandaag van grote invloed.

Deze gelimiteerde en postume editie geproduceerd in 2020 in samenwerking met de Yves Klein Archives en Editions Dilecta is een UltraChrome inkjetprint van zijn Peinture de feu sans titre (F124) uit 1962. De editie bestaat uit 100 exemplaren en elke afdruk is gecertificeerd met een droogstempel van de nalatenschap van de kunstenaar.

Sold out

Kunst

Yves Klein, Peinture de feu sans titre (F124), 1962

1.200,00
Yves Klein, Peinture de feu sans titre (F124), 1962

Yves Klein in See All This No. 36
‘To Be a Pilgrim’

No. 36 van See All This opent met het beeldverhaal Fire in the Earth, waarin meer werk van Yves Klein te zien is. Een titel van dit portfolio is ontleend aan een gedicht van David Whyte, gastcurator van dit winternummer uit 2024.

In the Beginning

Sometimes simplicity rises
like a blossom of fire
from the white silk of your own skin.

You were there in the beginning
you heard the story, you heard the merciless
and tender words telling you where you had to go.

Exile is never easy and the journey
itself leaves a bitter taste. But then
when you heard that voice, you had to go.

You couldn’t stay by the fire, you couldn’t live
so close to the live flame of that compassion
you had to go out in the world and make it your own

so you could come back with
that flame in your voice, saying listen...
this warmth, this unbearable light, this fearful love…

It is all here – all here.

David Whyte, uit: Fire in the Earth