Pretty Brilliant

Kom naar de Pretty Brilliant-dag! | PAN 2019

Door Nicole Ex | november, 2019

Als feestelijke afsluiting van 2019, het jaar waarin het 100-jarig vrouwenkiesrecht werd gevierd, organiseert See All This-kunstmagazine in samenwerking met Harper’s Bazaar, Elle Decoration en TEDxAmsterdam Women een speciale Pretty Brilliant-dag in het teken van vrouwen in de kunst. 

Ik stond voor Love Sick van Marlene Dumas in Museum of Modern Art in New York toen me een onwennig gevoel van trots en nationalisme overviel – ze hoort bij mijn land, dacht ik – om niet veel later te beseffen dat er een diepere laag van verbondenheid aan ten grondslag lag. Eén die te maken had met Dumas’ talent om met niet meer dan wat waterverf de gelaagdheid van het vrouwzijn te treffen – het woest aantrekkelijke, ronde, kwetsbare, krachtige, sensuele en hopeloos wispelturige van haar wezen. Als kijker voelde ik me opgenomen in Dumas’ rijk, waar ik me thuis voelde en begrepen.

Toen we in het voorjaar van 2018 werkten aan ons zomernummer over ’99 geniale vrouwen in de kunst’, kwamen bij de redactie de nagetrokken feiten harder aan dan verwacht, want de geschiedenis van vrouwen in de beeldende kunst blijkt, zoals in de film en de literatuur, een eeuwenlange kroniek van uitsluiting. Niet één vrouw wordt vermeld in de eerste edities van de twee belangrijkste standaardwerken over de Westerse kunstgeschiedenis van de vorige eeuw. Motivatie? Gebrek aan talent. 

See All This wil die hardnekkige overtuiging – bij mannen én bij vrouwen – graag weerleggen, door te beginnen aan een eindeloze ontdekkingsreis langs de oeuvres van talloze vrouwen die onze aandacht verdienen, want om met Susan Sontag te spreken: “Attention is vitality. It connects you with others. It makes you eager. Stay eager.” Dus vier met ons mee! Kom naar de Pretty Brilliant-dag op de PAN op 26 november.


 

Tickets

Er zijn twee type tickets beschikbaar, voor het reguliere dagprogramma en voor het dagprogramma met de rondleidingen. Met de kortingscode Sat19 krijg je €10 korting!

– Dagprogramma: van 13.00 tot 17.30 uur.
Klik hier, vul de inschrijfcode Sat19 in en selecteer ‘Toegangskaarten Actie See All This, PAN Amsterdam 24 november – 1 dec 2019’.
(Met de kortingscode betaal je € 30,00 per 2 kaarten in plaats van € 40,00!)

– Dagprogramma + rondleidingen door hoofdredacteuren: van 13.00 tot 18.30 uur.
Klik hier, vul de inschrijfcode Sat19 in en selecteer ‘Toegangskaart PAN Amsterdam 26 november 2019 + 17:30 uur rondleiding Nicole Ex’.
(Met de kortingscode betaal je € 35,00 in plaats van € 45,00!)

Programma

Lees meer over PAN 2019 en bekijk het programma in PAN magazine. Klik hier.

 

Beeld: Marlene Dumas, Chlorosis (love sick), 1994, Museum of Modern Art, New York

 

 

Reacties op Kom naar de Pretty Brilliant-dag! | PAN 2019

laat een reactie achter

Uw beoordeling