Belasting & Douane Museum

Belasting & Douane Museum

mobil_header_ok

Het Belasting & Douane Museum is in 1937 opgericht als ‘Stichting Belastingmuseum Prof Dr. Van der Poel’. Naamgever Johannes van der Poel was directeur Invoerrechten & Accijnzen. Als oprichter en hoofd van de Rijksbelastingacademie wilde hij zijn leerlingen aan de hand van objecten en verhalen onderwijzen in de belastinggeschiedenis. Naar zijn idee konden belastinginspecteurs hun werk niet goed doen zonder kennis van het verleden. Hij bouwde een collectie op in het belastingkantoor aan de Boompjes in Rotterdam. Hier was ook ‘zijn’ Rijksbelastingacademie gevestigd. In de meidagen van 1940 werd het belastingkantoor en de museumcollectie door vlammen verwoest.

Tijdens en na de oorlog bouwde Van der Poel een nieuwe collectie op die nog steeds de basis is van het huidige museum. In 1948 werd het museum gevestigd op Parklaan 14. Uitbreidingen en een volledige verbouwing en vernieuwing leidden tot een up-to-date interactief museum met een bijzondere en zeldzame collectie.

Zijn collectie vormt nog steeds de basis van het museum. Het is een bron van boeiende verhalen en een prikkelende kijk op belastingen. Het museum heeft zich ontwikkeld tot een publieksmuseum. Bezoekers kunnen in een thematische en interactieve opstelling de waarde van Nederland ontdekken. Het museum laat zien hoe en waarom we belasting betalen aan de hand van de geschiedenis en de cultuurhistorische collectie. g.

Adres | Bekijk op Google Maps Belasting & Douane Museum
Parklaan 14-16
3016 BB Rotterdam
0881514900
bdmuseum.nlOpeningstijden

di - zo : 11.00 - 17.00

HUIDIGE TENTOONSTELLINGEN

Bezoekers over Belasting & Douane Museum

leave your review

Uw beoordeling