Where the Hell are my Keys?! | Nhât-Vu Dang

Galerie Rob Koudijs | 09/06/2018 - 28/07/2018

Als voorbereiding op nieuw werk en zijn tentoonstelling, reist Nhật-Vũ Dang in 2017 voor het eerst van zijn leven naar Vietnam. Hoewel Nederlander van geboorte, heeft hij een band met het gebied die onontkoombaar is: zijn ouders leefden er tot dat ze het land in 1981 ontvluchtten. Samen met zijn tweelingbroer, beleeft hij er de steden en landschappen die zij tot dan toe alleen maar kennen uit verhalen en ze ontmoeten hun familieleden die daar zijn blijven wonen. Het is opnieuw een confrontatie met hun complexe achtergrond: ze worden zowel in hun ene als in hun andere vaderland beschouwd als buitenstaander.

Beide landen, Vietnam én Nederland, hebben een eeuwenoude keramiektraditie, elk doortrokken van lokale codes en specifieke beeldtaal. Tijdens zijn verblijf in Azië verzamelt Dang allerlei porseleinen schalen, kommen en objecten en doet hetzelfde vervolgens ook in zijn geboorteland. Het oosterse keramiek is gedecoreerd met teksten, bloemen en mythologische figuren, het hollandse is voor hem al net zo leesbaar en betekenisvol: figuren in klederdracht, boten, plateel- of boerenbond-decoraties. Ondanks alle overeenkomsten is het ook een botsing van culturen. Dang neemt dat letterlijk en slaat alle keramiek, oost met west, west met oost, aan scherven. Versplintering als thema: eerst verstrooit het lot de leden van een familie over de wereld, nu bepaalt het hoe het aardewerk in stukken uiteenvalt.

Met de decoraties op de fragmenten stelt Dang een sprookjesachtig stripverhaal samen: over een jongetje dromend van een draak die een wens kan vervullen, een feniks die de macht heeft het leven opnieuw te laten beginnen, boten op het water, een Volendammer. De feitelijke scherven transformeert de kunstenaar naar zijn eigen wereld door ze in zilver af te gieten. Elk stuk krijgt een eigen bevestigingsring en hij probeert de oorspronkelijke beschildering van ieder fragment zo goed mogelijk in het metaal te graveren.

Deze hangers betekenen voor beide broers een sleutel tot hun wortels, een toegang naar het verleden. Ze vormen echter ook een houvast voor de toekomst: elk stuk is daarom voorzien van een uiterst eigentijdse, leren sleutelriem. Zo zijn er halssieraden ontstaan die passen in een lange traditie: die van juwelen die zijn doordrongen van betekenis en symboliek. Het bijzondere van alle kunst, en zeker van sieraden, is dat iedereen zulke objecten telkens opnieuw en strikt persoonlijk kan interpreteren, ook dit nieuwe werk van Nhat-Vu Dang. Hij heeft scherven gemaakt die helen.

Ward Schrijver
(© Galerie Rob Koudijs)

WANNEER 09/06/2018 - 28/07/2018
WAAR Elandsgracht 12
1016 TV Amsterdam
+31 20 331 87 96
galerierobkoudijs.nlOPENINGSTIJDEN

Woe - Za : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Where the Hell are my Keys?! | Nhât-Vu Dang

laat een recensie achter

Uw beoordeling