Sincerely Yours | José Heerkens

Privé: Art Gallery O-68 | 25/02/2018 - 25/03/2018

Het proces van het schilderen is fascinerend en eindeloos, en in het werk van José Heerkens gaat het daarbij vooral om concentratie en intensiteit. Kleur is het belangrijkste thema en middel om tot ruimte, ritme en openheid te komen. De balans tussen spanning en rust, beweging en stilte, tussen objectiviteit en subjectiviteit van de kleur zijn elementen die zich ontvouwen tijdens het kijken naar werk van José Heerkens. Deze gelaagdheid in haar schilderijen vraagt de beschouwer om goed te kijken.

Simultaan werkt José Heerkens aan meerdere concepten, zo sinds 2010 aan onder meer de tijden van de dag. Titels als Morning, Evensong, Vespere, Predawn en Dawn verwijzen hiernaar. Bij diverse concepten wordt het pure, transparant bewerkte linnen gebruikt. Daardoor is de kleur van het linnen aanwezig vanaf het begin. Kleuren hebben op puur linnen een andere intensiteit en lichtheid dan wanneer ze op wit geprepareerd doek worden aangebracht. Elke kleur wordt gezocht. Ook worden soms kleuren gemaakt die heel dicht bij de kleur van het linnen komen. Hierdoor treden de verschillen naar voren tussen het geweven en het geschilderde oppervlak. Formaten en afmetingen worden zorgvuldig gekozen. Voor de tentoonstelling NOONTIDE in het Mies van der Rohe Haus in Berlijn, maakte zij het werk Laying Down On Seven Greens.

‘Sincerely yours’ is de titel van de tentoonstelling in O-68. Zelfs op vierkante formaten wordt het beeld meer horizontaal dan verticaal. De horizontale lijnen trekken het beeld naar de zijkanten, waardoor een horizontale ruimte ontstaat. De lijnen lopen soms van rand tot rand en soms houden ze eerder op. Kleuren gaan van lijn naar lijn, van vlak naar vlak, van links naar rechts. Dit nodigt uit om haar schilderijen te lezen, zoals men een brief zou lezen. Dit brengt de methode van lezen in een verrassende samenhang met het schilderen.

Beeld: José Heerkens. 2017-L88. This Afternoon. Olieverf op doek, 120 x 90 cm
José Heerkens. 2018-L1. This Afternoon. Olieverf op doek, 120 x 90 cm
Foto’s: Willem Kuijpers

 

WANNEER 25/02/2018 - 25/03/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps Oranjestraat 74
6881SG Velp
026 3612036
gallery-o-68.comOPENINGSTIJDEN

do - zo : 15:00 - 17:00 (tijdens exposities) en op afspraak

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Sincerely Yours | José Heerkens

Intuitionpaperart
Wij zijn niet ter plaatse geweest om te beoordelen, maar vinden de tekst taalkundig kunstiger dan het kunstwerk. Complimenten voor de tekstschrijver, kunnen wij ook wel gebruiken. Sorry, maar zo voelen wij dit en we vinden dat kunstwerken op zich gevoeld moeten worden en niet dat de tekst beter is. Pieter en Evelien = intuitionpaperart
laat een recensie achter

Uw beoordeling