Seoul Sessions | Jisan Ahn & Raymond Lemstra

Galerie Bart Amsterdam | 10/02/2018 - 24/03/2018

Seoul Sessions is een duo-expositie met het werk van Jisan Ahn (1979, KR) en Raymond Lemstra (1978, NL). Beide kunstenaars hebben gestudeerd in Groningen en wonen op dit moment in Seoul. Zij weten hoe het is om de nieuwkomer, de buitenstaander te zijn.

Ahn realiseerde zich, nadat hij zich had gevestigd in Nederland, dat zijn toenmalige focus op Koreaanse politieke onderwerpen niet wereldwijd gedragen werd. Hij ging op zoek naar nieuwe, algemenere onderwerpen. Voor zijn nieuwste serie vormen Koreaanse commercials uit de jaren 70 een grote inspiratiebron. Deze commercials waren geen gelikte marketingcampagnes maar hadden een naïeve kwaliteit. Ze waren direct en zonder verborgen agenda. Deze verouderde beeldtaal wil Ahn in de huidige tijd plaatsen. Hierdoor vervalt de referentie naar de oorspronkelijke context en het beeld zelf komt centraal te staan, waardoor er ruimte geboden wordt voor een meer universele betekenis.

Ook Lemstra wordt geconfronteerd met zijn ‘anderszijn’. Door de taalbarrière en grote verschillen in omgangsnormen had hij, nadat hij zich in 2016 in de Koreaanse hoofdstad vestigde, de neiging zich terug te trekken in zijn atelier. Om toch grip op de vervreemdende en overweldigende stad te krijgen, begon hij de vele aanplakbiljetten en stickers in het straatbeeld te verzamelen. Deze huid van de stad vormt de ondergrond van zijn fictieve portretten. Deze portretten zijn minder glad en feilloos geschilderd dan de figuren van vóór zijn verblijf in Zuid-Korea. Ze kenmerken zich door een zekere kwetsbaarheid, die wellicht de gemoedstoestand van hun maker reflecteert.

Beide kunstenaars houden zichzelf, maar ook ons, een spiegel voor. Wie ben ik ten opzichte van de ander? Hoe kijk ik naar de ander, hoe kijkt de ander naar mij? Wie waren we in het verleden versus het heden? Actuele en universele vragen die telkens weer opnieuw gesteld kunnen worden.

WANNEER 10/02/2018 - 24/03/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps Elandsgracht 16
1016 TW Amsterdam
020 3206208
galeriebart.nlOPENINGSTIJDEN

Ma - wo : open op afspraak

Do - za : 13.00 - 18.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Seoul Sessions | Jisan Ahn & Raymond Lemstra

laat een recensie achter

Uw beoordeling