Een tentoonstelling over Paula Modersohn-Becker (1876-1907) en de internationale invloeden op haar werk. De tentoonstelling is in Enschede te zien van 8 april t/m 12 augustus 2018 en zal daarna doorreizen naar Wuppertal (9 september 2018 t/m 6 januari 2019).
De eigenzinnige Paula Modersohn-Becker vestigt zich eerst in Worpswede, onder de rook van Bremen. Al snel vertrekt ze naar het bruisende Parijs om zich daar te verdiepen in de meest vooruitstrevende kunst van haar tijd.
In Worpswede leeft Paula met haar echtgenoot Otto Modersohn maar in Parijs is zij alleen, volledig gericht op haar kunst. Het lijkt alsof ze niet kan kiezen. Is zij in Worpswede, dan denkt ze aan het roerige Parijs; is zij wat langer in Parijs, dan verlangt ze naar een rustiger gezinsleven en het veen van Worpswede. Hoewel Paula veel schildert, verkoopt ze gedurende haar leven slechts drie schilderijen. Otto blijft haar financieel steunen, ook wanneer zij zich in 1906 van hem los wil maken en meer dan een jaar alleen in Parijs doorbrengt. Toch komt het paar weer bij elkaar en keren zij samen terug naar Worpswede, waar ze een dochter krijgen. Maar dan slaat het noodlot toe: getroffen door een embolie sterft Paula, op 31-jarige leeftijd, in het kraambed.
Door haar ervaringen in Parijs weet Paula de invloeden van haar geliefde Worpswede op geheel eigenzinnige wijze te verbinden met de kunst van de avant-garde in Parijs. Zo ontwikkelt ze zich, als voorloper van het expressionisme, tot de meest vooruitstrevende Duitse kunstenaar van haar tijd. Haar intrigerende verhaal wordt in de tentoonstelling Paula Modersohn-Becker: tussen Worpswede en Parijs verteld aan de hand van circa 50 schilderijen van Paula Modersohn-Becker en tijdgenoten uit Worpswede en Parijs. Een belangrijk deel van de getoonde werken komt uit de verzameling van het Von der Heydt-Museum in Wuppertal.
di - zo : 10.00 - 17.00
Bezoekers over Paula Modersohn-Becker | Tussen Worpswede en Parijs