Het Laurentius-Altaarstuk

Stedelijk Museum Alkmaar | 21/04/2018 - 07/10/2018

In 1538-1543 maakte Maarten van Heemskerck, een van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens altaarstuk voor de Grote of Sint-Laurenskerk: het zogenoemde Laurentiusaltaar. Dit altaarstuk is het grootste drieluik dat in de Noordelijke Nederlanden is gemaakt. Na de Reformatie verloor dit meesterstuk zijn functie; in 1581 werd het dan ook verkocht. Via een tussenpersoon kwam het in handen van de koning van Zweden, die het in de kathedraal van Linköping plaatste. Daar staat het nog steeds. In het kader van het vijfhonderdjarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk keren de zijluiken tijdelijk terug naar Alkmaar.

De Grote Kerk in Alkmaar is de grootste kerk van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal en huisvest meesterwerken zoals de beroemde gewelfschildering ‘Het Laatste Oordeel’ van Van Oostsanen, schilderingen van Caesar van Everdingen en het bijzondere Van Hagerbeer/Schnitgerorgel. Het altaarstuk van Maarten van Heemskerck, speciaal vervaardigd voor de kerk, is na de reformatie naar Linköping (Zweden) verhuisd. De zijluiken zijn in het kader van dit jubileum voor één keer naar Alkmaar teruggebracht.

In het museum is een presentatie te zien over de totstandkoming van het altaarstuk. In de tentoonstelling tonen we contracten tussen schilder en opdrachtgevers, portretten van de dochter en schoonzoon van een van de opdrachtgevers door dezelfde schilder rond een zeer bijzonder bruikleen uit New York: het originele getekende ontwerp voor één van de luiken. Daarbij tonen we een film over het hele proces van terugkeer: voorbereidingen voor transport en verpakking en de installatie op de originele plek in de Grote Kerk in Alkmaar (21 april t/m 26 augustus 2018).

WANNEER 21/04/2018 - 07/10/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps Canadaplein 1
1811 KE Alkmaar
+31 (0)72 5489789
stedelijkmuseumalkmaar.nlOPENINGSTIJDEN

di - zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Het Laurentius-Altaarstuk

laat een recensie achter

Uw beoordeling