Groote Museum

ARTIS | 31/12/2025 - 29/06/2022

Waarom besta jij? Waar kom je vandaan? Wat maakt jou tot jou? En wat maakt jou anders dan een gorilla, of een bosviooltje? Bén je wel zo anders? Alles dat leeft, deelt hetzelfde thuis, de aarde. Hoe kijk jij naar de wereld? Bevindt die zich buiten jou of ook in jou? Zoek antwoorden, krijg inzichten en blijf vragen.

In het Groote Museum ga je op een persoonlijke expeditie, met je lichaam als startpunt. Je kijkt in een spiegel waarin je steeds meer ontdekt. Overeenkomsten met planten, andere dieren en zelfs microben. Je gaat dwarsverbanden zien. Wat jouw darmen doen, bijvoorbeeld, doen de wortels van een boom ook. Toen jij als baby over de grond kroop, bewoog je hetzelfde als een krokodil. Door overeenkomsten als deze ga je anders naar jezelf kijken en naar de wereld om je heen. Je blijkt verbonden te zijn met alles wat leeft, tot in je kleinste vezels. En véél afhankelijker dan je dacht.

Via de monumentale vlindertrap kom je aan in de eerste zone. De verbindingsruimte tussen de zalen, met een groot vraagteken. Dan kun je kiezen tussen Oostzaal of starten in de Westzaal. De zalen zijn verdeeld in twaalf zones die in elkaar overlopen. Elke zone verbeeldt een onderdeel van je lichaam, zoals je hart of je stembanden. Dat lichaamsdeel is het vertrekpunt voor een associatieve verkenning van jezelf en je verbondenheid met de wereld om je heen. Installaties, interacties, verhalen, films, collectiestukken en foto’s brengen elke zone tot leven. Kunstenaars en wetenschappers hebben hun expertises bijgedragen. Het museum combineert meerdere specialismen en is interdisciplinair, waardoor je het grote geheel beter ziet. Een bioloog heeft u eenmaal een andere invalshoek dan een filosoof of kunstenaar.

WANNEER 31/12/2025 - 29/06/2022
WAAR | Bekijk op Google Maps Plantage Kerklaan 38-40
1018 CZ Amsterdam
020 5233 670
artis.nlnlOPENINGSTIJDEN

ma-zo : 09.00-18.00

zaterdagen in juni, juli en augustus : 09.00-zonsondergang

exhibition 1 image

Bezoekers over Groote Museum

laat een recensie achter

Uw beoordeling