EYE Art & Film Prize

EYE Filmmuseum | 24/03/2018 - 27/05/2018

Sinds 2015 wordt de EYE Art & Film Prize uitgereikt aan kunstenaars die zich op het grensvlak van film- en beeldende kunst begeven. Op deze tentoonstelling werk van de winnaars van de eerste drie edities. De Duitse Hito Steyerl (1966) verkent grimlachend de rol van beelden in het digitale tijdperk. De Brit Ben Rivers (1972) vertelt subtiele verhalen over mensen in de marge. En de Chinese Wang Bing (1967) richt de camera op zijn snel veranderende land.

Hito Steyerl
De in Berlijn gevestigde Hito Steyerl is een van de meest vooraanstaande videokunstenaars van dit moment. Steyerl, opgeleid als filmmaker aan de Hochschule für Fernsehen und Film in München, overschrijdt in haar scherpzinnige en vaak humoristische werk moeiteloos de grenzen tussen film en beeldende kunst. Ze onderzoekt daarbij de rol van de media in tijden van globalisering, en de duizelingwekkende snelle verspreiding van beelden en kennis die de digitale technologie met zich meebrengt, in een van haar essays ‘circulationism’ genoemd. Ze stelt dat de meeste beelden niet langer louter een representatie van de werkelijkheid zijn, maar zelf ingrijpen in de realiteit.

Ben Rivers
Het werk van Ben Rivers bevindt zich op het snijvlak tussen documentaire en fictie. Hij filmt vaak mensen die zich op een of andere manier aan de samenleving hebben onttrokken. Met het ruwe filmmateriaal creëert Rivers subtiele verhalen over alternatieve bestaanswijzen in de marges van de samenleving. Rivers bouwt aan een belangwekkend oeuvre dat op een uitzonderlijke manier bijdraagt aan de ontwikkelingen op het grensvlak van beeldende kunst en film.

Wang Bing
De in Beijing woonachtige Wang Bing heeft een belangwekkend oeuvre opgebouwd waarin hij zowel gebruik maakt van documentaire film en speelfilm als van video-installatie. Als filmmaker en beeldend kunstenaar richt Wang Bing zich in zijn werk op de veranderingen die plaatsvinden in de Chinese samenleving. Wangs monumentale films, zoals West of Tracks, zijn vaak opgebouwd uit opvallend lange opnamen, waarin tijd en werkelijkheid door elkaar heen lopen. Deze films stellen de grotere verhalen van het hedendaagse China ter discussie door de gewone, alledaagse menselijkheid te benadrukken. Wang werkt vrijwel geheel zelfstandig, met gebruikmaking van een digitale camera, natuurlijk licht en omgevingsgeluid.

 

WANNEER 24/03/2018 - 27/05/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps IJpromenade 1
1031 KT Amsterdam
+31 (0)20 5891400
eyefilm.nlOPENINGSTIJDEN

Za - Do : 10.00 - 19.00

Vr : 10.00 - 21.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over EYE Art & Film Prize

laat een recensie achter

Uw beoordeling