Ephemeral Phenomena | Helen Britton

Galerie Rob Koudijs | 12/01/2019 - 14/02/2019

Helen Britton over deze tentoonstelling:

“Pictogrammen van steen. Op mijn werkbank zie ik ze bijna vanzelf ontstaan; al schuivend met stukjes materiaal verschijnen er dieren en insecten en bloemen, het is alsof je naar de wolken kijkt of theebladeren leest.

Hoe nu verder? Terwijl we onze planeet uitputten, jaar in jaar uit de toegestane hoeveelheden steeds eerder verbruiken, is het produceren van alsmaar meer steeds moeilijker te rechtvaardigen. Het enige wat ik kan doen, is zorgvuldig gebruikmaken van hetgeen ik al bezit. Gedurende mijn hele leven heb ik deze stenen verzameld, vaak overgeschoten materiaal of tweedehands. Bij tijd en wijle zijn het hele stapels – tegenwoordig onbetaalbaar – handwerk; de neerslag van veranderingen in de markt en economische missers. Met grote verfijning gemaakt door getalenteerde ambachtsmensen: dun, kwetsbaar, subtiel, een verrassend contrast met het materiaal waaruit ze zijn ontstaan, geproduceerd voor een wereld die niet langer bestaat.

Ik ben tuinen van steen gaan maken, portretten van kwetsbaar leven. Zorgvuldig verwerkt zodat ze weer honderden jaren mee kunnen, misschien zelfs langer. Ter bewustwording van wat we in handen hebben, als metafoor voor onze verantwoordelijkheid. Ik bevraag elk onderdeel: waar kom je vandaan; wie heeft je gemaakt; wat waren de omstandigheden? Wat is er inmiddels veranderd nu je hier in mijn hand ligt? Vragen op zowel micro- als macro niveau; het kleine en het grote verhaal. Ik geniet van de kleuren van deze mineralen, ooit in onze planeet ontstaan, meestal met geweld aan het oppervlak gebracht om als handelswaar te dienen of soms zelfs als ballast voor schepen. Materialen met hun verleden, ze trekken een spoor door ruimte, tijd en geschiedenis.

En daar zit ik nu en voeg weer een fragment toe aan hun verhaal. Ze moeten weer worden gedragen, gekoesterd, verhandeld; wat ze vertegenwoordigen moet in ere worden gehouden, net als de metafoor die ze in zich dragen.”

 

WANNEER 12/01/2019 - 14/02/2019
WAAR Elandsgracht 12
1016 TV Amsterdam
+31 20 331 87 96
galerierobkoudijs.nlOPENINGSTIJDEN

Woe - Za : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Ephemeral Phenomena | Helen Britton

laat een recensie achter

Uw beoordeling