Dinh Q. Lê – The Colony

Museum Boijmans Van Beuningen | 14/10/2017 - 04/02/2018

In de video-installatie The Colony toont de Vietnamees-Amerikaanse kunstenaar Dinh Q. Lê ons vanuit verschillende perspectieven de Chincha-eilanden nabij de kust van Peru. Waar het voorgaande werk van Lê vooral gericht is op de Vietnamoorlog, omvat The Colony een breder web van verwijzingen naar de geschiedenis van kolonialisme en imperialisme.

De Chincha-eilandengroep vormt de thuishaven van grote vogelkolonies die het gebied hebben bedolven onder bergen van vogelpoep, ‘guano’. Deze zeer vruchtbare en daarmee waardevolle guano leidde in de 19de eeuw tot een strijd om de eilanden. Britse kooplui gebruikten Chinese arbeiders om de guano te winnen, terwijl Spanje en Peru vochten om de heerschappij over eilanden. In 1856 voeren de Verenigde Staten de Guano Islands Act in, waarmee ze zichzelf in staat stelden onbewoonde eilanden over de hele wereld op te eisen. Met de ontwikkeling van kunstmest aan het begin van de 20ste eeuw liep het geopolitieke conflict rondom guano ten einde.

Hoewel tegenwoordig niemand de eilanden meer bewoont, gaat de guano-winning nog altijd door. We zien lege gebouwen in een desolaat landschap waarin de arbeiders handmatig het zware werk doen. In The Colony onderzoekt Lê de hebzucht, absurditeit en het menselijk leed dat gepaard gaat met imperialisme, zowel in het verleden als in het heden.

WANNEER 14/10/2017 - 04/02/2018
WAAR | Bekijk op Google Maps Museumpark 18
3015 CX Rotterdam
+31 (0)10 4419400
boijmans.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Zo : 11.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Dinh Q. Lê – The Colony

laat een recensie achter

Uw beoordeling