Cardiff & Miller | The Instrument of Troubled Dreams

Oude Kerk | 05/10/2018 - 29/04/2019

Een raaf vliegt door de ruimte; een eenzame roeier dobbert tussen de pilaren in de overstroomde kerk; een boot vol mensen wordt geraakt door een storm voor de kust; Sweelinck componeert bij het orgel; een golf bommenwerpers scheurt voorbij; de politie doorzoekt een klein appartement, een reuzenrad drijft voorbij op een binnenschip.

The Instrument of Troubled Dreams, opgesteld in het hoogkoor van de kerk, overspoelt je met geluiden. Langzaam vermengen zich de ruim zeven eeuwen bestaan van de Oude Kerk met het hier en nu, en ontstaat een aangrijpend moment in het bewustzijn van het oudste gebouw in Amsterdam. Met zicht op de lichtinval vanuit het oosten, bespeel je een zogenaamde mellotron. Deze voorloper van de sampler uit de jaren tachtig is door de kunstenaars omgebouwd tot een surround geluidsinstallatie waarbij 28 speakers de ruimte opnieuw vormgeven. De Mellotron heeft 72 toetsen, elke toets is geprogrammeerd om een ​​ander geluidseffect, vocaal nummer of muzikaal gedeelte af te spelen.

Het werk draait om een speciaal voor de Oude Kerk gecomponeerd verhaal waarin gesproken woord, muziek (onder andere Sweelinck gespeeld op het Vater-Müller Orgel en de Sweelinck cantorij van de Oudekerkgemeente) de ingrediënten vormen. Veel van de geluiden zijn in de maanden voor de opening opgenomen in en rondom de Oude Kerk; watergeluiden, de wind, het luiden van de klok en het kraken van de zoldering. Al spelend creeer je zelf een filmische omgeving, waardoor jij en de andere aanwezigen de kerk anders gaan ervaren. Het geheugen, jouw voorkeur, onvoorspelbaarheid en het mysterie van de techniek spelen een rol in de totstandkoming van een tijdelijke soundtrack voor de ruimte.

De Oude Kerk is een met cultuurhistorie geladen plek. Uiteenlopende betekenissen bestaan hier naast elkaar; van oudste gebouw van de stad, godshuis, stadsarchief, begraafplaats van onder andere Saskia van Uylenburgh, stilteplek, museum en toonaangevend muziekpodium. Het zijn de mensen om de Oude Kerk heen die haar betekenis geven. Met The Instrument of Troubled Dreams wordt dit principe tastbaar.

WANNEER 05/10/2018 - 29/04/2019
WAAR | Bekijk op Google Maps Oudekerksplein 23
1012 GX Amsterdam
020-6258284
oudekerk.nlOPENINGSTIJDEN

ma - za : 10.00 - 18.00

zo : 13.00 - 17.30

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Cardiff & Miller | The Instrument of Troubled Dreams

laat een recensie achter

Uw beoordeling