Barbaren en Wijsgeren

Frans Hals Museum (Hof) | 25/03/2017 - 20/08/2017

Barbaren & Wijsgeren belicht de wederzijdse beeldvorming tussen China en Nederland in de zeventiende eeuw. Nederlanders waren gefascineerd door de cultuur van het ‘Hemelse Rijk’, Chinezen verbaasden zich over de Nederlandse ‘roodharige barbaren’. Een keur aan schilderijen, tekeningen, porselein en modellen brengt de culturele uitwisseling in kaart.

In de zeventiende eeuw was Nederland een spil in een wereldwijd netwerk van handelsrelaties. Dit kwam tot uitdrukking in wat er in de Republiek werd verkocht, gemaakt, getoond en ervaren. Het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem nodigt met de focustentoonstelling Barbaren & Wijsgeren uit tot een mondiale blik op de Gouden Eeuw. Centraal staan de eerste contacten tussen Nederland en China.

Als een van de weinige Europese landen had Nederland in de 16de en 17de eeuw contacten met het Chinese Keizerrijk, het Rijk van het Midden. Tegenwoordig kijken veel Europeanen bewonderend en soms verbaasd naar China en de economische vlucht die het land neemt. Producten met het label ‘Made in China’ zijn een onmisbaar onderdeel van ons dagelijks leven, maar het beeld van het land is minder concreet. De Chinese taal, tradities, filosofie en de ouderdom van de Chinese beschaving zijn niet makkelijk in te passen in het westerse wereldbeeld. Deze situatie is vergelijkbaar met de 17de eeuw, toen Chinese producten voor het eerst een alledaags onderdeel van Nederlandse huishoudens werden en rijk geïllustreerde boeken over China ongekend populair bleken. Tegelijkertijd botste nieuwe kennis vaak met oude aannames over het Rijk van het Midden.

WANNEER 25/03/2017 - 20/08/2017
WAAR | Bekijk op Google Maps Groot Heiligland 62
2011 ES Haarlem
+31 (0)23 5115775
franshalsmuseum.nlOPENINGSTIJDEN

Di - Za : 11.00 - 17.00

Zo : 12.00 - 17.00

exhibition 1 image exhibition 2 image

Bezoekers over Barbaren en Wijsgeren

laat een recensie achter

Uw beoordeling