Het is 23 maart 1932 als twee welgestelde jongemannen uit Limburg in een A-Ford stappen om de reis van hun leven te maken. Fotograaf Alphons Hustinx (1900-1972) en zijn vriend Theo Regout (1901-1988) rijden vanaf de Schaandertweg in Maastricht via het Midden-Oosten naar eindbestemming Herat in Afghanistan. Tijdens deze reis die acht weken duurt, maakt Hustinx ongeveer 250 foto’s en tientallen filmopnamen. Zijn stadsgezichten, landschappen en portretten geven een uniek en persoonlijk beeld van landen als Syrië, Irak en Perzië in de vroege jaren 30.
Vanaf 1938, en ook in de oorlogsjaren, reist Hustinx veel door eigen land om zijn in het buitenland opgenomen documentairefilms te vertonen en om lezingen te geven. Overal waar hij komt, maakt hij opnames in kleur. Hij is een van de eerste fotografen die deze nieuwe techniek goed beheerst. Juist in de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog – en later tijdens de wederopbouw – fotografeert hij het alledaagse leven in kleur. Het resultaat is een beeld van Nederland in die jaren zoals we dit nog niet vaak eerder zagen.
In deze tentoonstelling, die het Fotomuseum Den Haag in samenwerking met persagentschap Hollandse Hoogte heeft samengesteld, zijn circa honderd foto’s van Alphons Hustinx uit de periode 1932-1965 te zien. Eveneens wordt de film Van Maastricht naar het verre Afghanistan doorlopend vertoond. In de tentoonstelling staat bovendien een originele A-Ford Cabriolet opgesteld; eenzelfde type als waarmee de vrienden hun reis destijds ondernamen.
Di - Zo : 12.00 - 18.00
Bezoekers over Alphons Hustinx – Dagboek van een reiziger