De overzichtstentoonstelling Ad van Denderen: Onderweg laat de ontwikkeling zien van documentaire fotograaf Ad van Denderen. In de periode 1965-2019 kaartte hij onderwerpen als apartheid, migratie en het geopolitieke conflict tussen Israël en Palestina aan. Onderwerpen die nu nog steeds actueel zijn. In deze grootse overzichtstentoonstelling belicht het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de hoogtepunten uit zijn carrière die bijna zes decennia omvat.
Na zijn afstuderen aan de Utrechtse School voor de Grafische Vakken, waar hij les kreeg van fotograaf Ata Kandó, reisde hij door Azië en het Midden-Oosten. In de jaren daarna fotografeerde hij onder andere in Tsjetsjenië, Iran, Israël en de Palestijnse Gebieden, Zuid-Afrika en Zuid-Europa. Maar ook in Nederland maakte hij iconische foto’s, zoals die van zijn eerste grote documentaire project Huizen van bewaring (1978-1979), waarvoor hij zich liet opsluiten in de gevangenissen aan het Kleine Gartmanplantsoen en de Havenstraat in Amsterdam.
Voor zijn foto’s, zowel vrij werk als in opdracht, was Van Denderen veel onderweg. Maar ook figuurlijk stond hij niet stil. Van Denderen bleef zoeken naar nieuwe manieren van beeld maken. Rond het jaar 2000 verwisselde hij zijn verhalende zwart-wit fotografie voor een meer conceptuele beeldtaal. Reflectie en verbeelding werden belangrijker dan registratie.
Beeld:
Punta Paloma, Spanje, 2001. Foto: Ad van Denderen
Bumba, Zaïre (nu Democratische Republiek Congo), 1984. Foto: Ad van Denderen
Benidorm, Spanje, 2004. Foto: Ad van Denderen
di - zo : 11:00 - 17:00
Bezoekers over Ad van Denderen | Onderweg