Rinske Hordijk | ONZE CURATOREN

Rinske Hordijk is projectmanager van ARTtube: het online videoplatform van meer dan twintig kunstmusea in Nederland en België. Iedere week worden nieuwe video’s op de site geplaatst: introductiefilms bij een tentoonstelling, video-interviews met toonaangevende kunstenaars en ontwerpers, een kijkje achter de schermen in het museum… ARTtube biedt voor elk wat wils: van oude kunst tot innovatief design; van architectuur tot mode. Rinske is de eerste van een reeks ARTtubers die als gastcurator op See All This hun warme aanbevelingen zullen delen!

Website van Rinske Hordijk

Rinske Hordijk

De keuzes van Rinske Hordijk

We Live Art

De serie We Live Art is door de ARTtube-musea samen gemaakt. Je ziet portretten van mensen die zich in hun leven en werk door kunst laten inspireren. Zo gaat schrijver Abdelkader Benali op reis in de voetsporen van Matisse; Abt Dom Bernardus vertelt over zijn spirituele ervaringen bij hedendaagse beeldende kunst; choreograaf Aruna Vermeulen laat zich inspireren door de energie, kleur en vorm van street art; verzamelaar Geert Verbeke raakt geïnteresseerd in het lot van de constructies die hij vervoert; muzikant Cas Hieltjes (Go Back to the Zoo) vertelt hoe kunst gedachtestromen op gang brengt die anders alleen van binnen hadden rond-gekolkt; schrijver Peter Verhelst ontwikkelde zijn niet-beschrijvende stijl door te rade te gaan bij de beeldende kunst; componist Louis Andriessen voelt zich in sterke mate verbonden met de Amerikaanse Pop Art kunstenaar Robert Rauschenberg. Zeven prachtige portretten! Klik hieronder op 'See' om ze te bekijken op ARTtube.

De doop van Christus

Gemiddeld kijken bezoekers in een museum negen seconden naar een schilderij... maar wat zie je dan? De restauratoren Jessica Roeders en Jorinde Koenen werkten drie jaar (!) aan het schilderij De doop van Christus van Jan van Scorel uit de collectie van het Frans Hals Museum. Ze ontdekten talrijke nieuwe dingen, zoals de zichtbare inspiratie die Van Scorel opdeed in Italië bij de kunstenaars die hij zo bewonderde: Raphael en Michelangelo. In een mooie video delen ze vijf ontdekkingen (klik op See hieronder om hem te zien). En ga vooral ook zelf kijken in het Frans Hals Museum – waar het schilderij te bewonderen is!

Ugo Rondinone

Vijfenveertig levensgrote sculpturen van clowns vormen het middelpunt van Ugo Rondinone’s eerste solotentoonstelling in Nederland ‘Vocabulary of Solitude’. Met titels als 'be', 'breathe', 'remember', 'feel' en 'yawn', verbeelden de clowns in de tentoonstelling samen een dag in het leven van een individu. Deze clownssculpturen zijn nog nooit getoond en zijn vanuit de studio van Rondinone overgevlogen uit New York naar Rotterdam. Filmmaker Hans Wessels reisde af naar New York en Zürich om te praten met de galeriehouders Barbara Gladstone en Eva Presenhuber, MoMA conservator Laura Hoptman en de dichter en kunstenaar John Giorno, die tevens Rondinone’s levensgezel is.

Roni Horn | The making of…

In Museum De Pont opende onlangs een grote tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Roni Horn. De laatste zaal van de tentoonstelling is gereserveerd voor een aantal monumentale glassculpturen. In de open, lichte hal zorgen de tien beelden in blauw, groen, lichtbruin en wit glas voor een betoverend slotakkoord. Hoe die 5.000 kilo zware sculpturen in het museum komen, is de crux van de onderstaande film... klik op See om de 'making of' te zien!