Anke Riesenkamp | ONZE CURATOREN

Anke Riesenkamp woont, werkt en tuiniert in Kasteel Baexem en verwondert zich. Ze organiseert cultuurevenementen onder de naam Salon de Heerlijkheid. In het tuinhuis verblijven af en aan 'artiesten in residentie', in de nok van het kasteel de kerkuil. Ze bestiert de kasteelherberg en de botanische- en moestuin. De tuin staat vol eigenzinnige groeisels, die zij laat vieren totdat het genoeg is. 'Soms win je, soms niet.'

Website van Anke Riesenkamp

Anke Riesenkamp

De keuzes van Anke Riesenkamp

Edward Steichen’s Delphiniums

In de tuin van Kasteel Baexem rijzen groene vlakken, als brooddeeg, bijna de pan uit. Ik zag op het nippertje dat een kievitsbloem verdween tussen groeiers van een hoger soort. Het kapje met stip vaal, de steel dun als een oude kat.

Bijna ongezien gestorven, zoals de meeste planten doen.

De Amerikaan Edward Steichen (1879-1973), fotograaf en schilder, was een fervent kweker van delphiniums. Deze metershoge toortsen, in vaak verblindend blauw, zijn slechts een week op hun mooist.

Steichen, voorloper in de bio-kunst, organiseerde in 1936 een tentoonstelling in het MOMA: Edward Steichen’s Delphiniums.
Klik hieronder op See voor het handgetypte persbericht.

Foto: Installation view of the exhibition, Edward Steichen's Delphiniums. June 24, 1936 through July 1, 1936. The Museum of Modern Art, New York. Photograph by Edward Steichen.

De gletchers van Jeppesen

Struinend vanuit de dikke stadswarmte stuitte ik op een koele berghelling. Een zegen. De Deense documentairemaker en analoog-fotograaf Adam Jeppesen (1978) maakte een expeditie van 487 dagen van Arctica naar Antarctica (wat is ook al weer noord en wat zuid?). In het Foam zijn in de tentoonstelling Out of Camp de majestueuze stille landschappen te zien waarin je ziet wat hij zag. Een aantal werken vouwde hij klein om ze, weer uitgevouwen, in mooi-dunne eiken lijstjes te zetten.

De bomen van Beth Moon

Fotografe Beth Moon maakte een ronde over onze planeet en vond oerbomen, sommige duizenden jaar oud, in Yemen, Florida en Madagascar. In haar boek 'Ancient trees: Portraits of Time' de verbluffende portretten van deze laatste stille helden die koekeloeren naar de bokkensprongen van de tijd. Ik denk dat iedere zwevende kiezer deze bomen eens in de ogen zou moet kijken...

 

Peter Schuyff

Deze zomer vielen mijn kinderen in slaap bij het geluid van hamers en beitels op hout. Op de binnenplaats van kasteel Baexem verwerden eeuwenoude lindebomen tot wormsels. Schilder, beeldhouwer en muzikant Peter Schuyff  liet de ene na de andere onder zijn handen torderen rondom hun as. Hij had ergens mee af te rekenen, leek het wel. De groeiende berg houtspaanders beloofde een goed vuur en dat werd 't. Nu staan de sculpturen tot 14 januari in Brussel in galerie 'Sorry we're closed'.