Timo de Rijk | ONZE CURATOREN

Timo de Rijk (1963) is gespecialiseerd in hedendaagse vormgeving. Voordat hij directeur werd van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch was hij hoogleraar designgeschiedenis aan de TU Delft en de Universiteit Leiden. Ook was hij voorzitter van de Rotterdam designprijs, had zitting in de adviesraad van de Gerrit Rietveld Academie, was ambassadeur van platform What Design Can Do en hij is voorzitter van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers.

Website van Timo de Rijk

Timo de Rijk

De keuzes van Timo de Rijk

Robert van Oosterom

De warehouses in Brooklyn en het Meatpacking District in New York zijn kinderspel vergeleken bij de superspace van Robert van Oosterom in Rotterdam. Aan de mooiste kade van Katendrecht strijdt diens verzameling kunst en design om aandacht met het uitzicht op hotel New York en de moderne skyline van de stad. Van Oosterom is niet zuinig met zijn mooie spullen en al helemaal niet met zijn spannende smaak. Met zijn interieurstudio huist Van Oosterom in de enorme Fenixloods en terwijl de zelf-bier-brouwende buren een hipster-epicentrum vestigden, schenkt Van Oosterom vrolijk champagne tussen ruw beton. Tooien van Amazone-indianen hangen boven sober meubilair van cult-ontwerper Willy Guhl, modetekeningen van Peter Jeroense scharen zich naast hedendaagse fotografie en Afrikaanse kunst. Van Oosterom toont tot Kerstmis een veelvormige collectie punk-chic meubelen van ontwerpersduo Nightshop. Museum Boijmans van Beuningen sloeg al toe met de aankoop van een fantastische kast geïnspireerd op een voorbeeld van Fornasetti uit de eigen collectie. Een wereldplek.

Het brutale respect van Etnomanie

Rotterdam is het multiculti laboratorium van Nederland. Terwijl het Stedelijk Museum Amsterdam zich voor laat staan op de fotografie van Zanele Muholi met zijn [sic] zwarte LGBTQI-identiteit, treedt Rotterdam zonder samengeknepen billen de niet-westerse culturen en hun geschiedenis tegemoet. Style profiler Ellie deed een stevige greep in de enorme collectie antropologische foto's van het Nederlands Fotomuseum en bewerkte geheel naar eigen modieus inzicht de piepkleine documentairekiekjes. Enorme banieren met prints van Gabonese zusjes, Parsi kooplui, krijgers van Nias, Jamaicaanse slaven, Tahitiaanse jongens en een enkele man of vrouw in Zweedse, Duitse of Zeeuwse klederdracht kijken nu op ons neer, niet als voorouders maar als fictieve mode-iconen voorzien van Warhol-achtige kleurvlakken. Bij Etnomanie geen culturele toe-eigening, geen politieke correctheid, maar een brutale, eigenzinnige mode-exercitie. En dus respectvol.

Kranen/Gille

Dutch Design is zo'n beetje aan z'n vierde, misschien wel vijfde generatie toe. Een opvallende exponent van de laatste jaren is zonder twijfel het ontwerpduo Kranen/Gille, gevestigd in 's-Hertogenbosch. Jos Kranen en Johannes Gille ontmoetten elkaar op de Design Academy Eindhoven en werden bekend met hun eerste stoel 'A Forest Chair' die ze in 2007 toonden op de Salone del Mobile in Milaan. De tentoonstelling 'De industriële natuur van Kranen/Gille' in het Noordbrabants Museum is dan ook al een jubileumtentoonstelling en een overzicht van tien jaar samenwerking. Het werk van het duo bestaat veelal uit interieurproducten met een ogenschijnlijk merkwaardige mengeling van bekende historische industriële onderdelen en aandacht voor de natuur. In het bijzonder zijn Kranen/Gille geïnteresseerd in de anonieme ingenieursprojecten voor schepen en bruggen. Tegelijkertijd inspireren ze zich op de precieuze natuurfoto's van fotograaf Karl Blossfeldt, die al in de jaren rond 1900 een enorme inspiratie was voor sierkunstenaars. Kranen/Gille is Dutch Design anno nu.

Blauw-Oranje in Rotterdam

Galerie Vivid in Rotterdam is de enige Nederlandse designgalerie die internationaal werkzaam is. De galerie is al jaren present op de designsectie van zowel Art Basel als Art Miami, met Nederlandse en internationale vormgeving. Aad Krol en Saskia Copper begonnen in 1999 tijdens de eerste golf van Dutch Design, waarmee toen nog nauwelijks geld te verdienen viel. Na afloop van de eerste tentoonstelling van Hella Jongerius kochten ze de prototypes maar zelf, al deed de vraagprijs nauwelijks meer dan 100 gulden. Nu is de galerie gevestigd op de begane grond van appartementengebouw Red Apple, niet ver verwijderd van zowel de Markthal als de Willem de Kooning Academie. In die mooie ruimte brengen Krol en Copper elke paar maanden een nieuwe tentoonstelling. Het afgelopen jaar toonden ze bijvoorbeeld werk van zeer uiteenlopende ontwerpers als Ettore Sottsass, Christie van der Haak en Emmanuel Babled. Tot 19 maart heeft de kunstenaar-ontwerper Arnout Meijer de verbluffende lichtinstallatie ‘336 m3 blue/orange’ voor de galerieruimte gemaakt. Ja, natuurlijk is de ruimte 336 kubieke meter en natuurlijk bestaat de lichtsculptuur uit blauw en oranje licht, maar de ervaring van de installatie gaat, in de woorden van Meijer, over: ‘de beweging van de zon, de gekleurde lucht, de voorwerpen in de ruimte, een voorbijrijdende rode auto, die allemaal samen een gelaagde realiteit zijn.' Oftewel: je moet er zelf gaan kijken. Nu in Rotterdam, straks weer in het buitenland.