Nienke van der Wal | ONZE CURATOREN

Nienke van der Wal werkt als freelance art professional en maakt onder meer tentoonstellingen voor Nederlandse instellingen mogelijk in het buitenland. Daarnaast is Nienke de oprichter van de Young Collectors Circle, een community voor startende verzamelaars. Met de Young Collectors Circle wil ze meer mensen enthousiasmeren voor het kopen van kunst, door het organiseren van bezoeken aan beurzen, studio's, academies en galeries, het cureren van een reeks inhoudelijke salons met verzamelaars, kunstenaars en dealers en het onderhouden van een actief online platform.

Website van Nienke van der Wal

Nienke van der Wal

De keuzes van Nienke van der Wal

Reflections

Adam & Siam combineert de goede dingen des levens, te weten: lekker eten en mooie kunst. Adam & Siam is namelijk een Aziatisch getint restaurant in een prachtig gerenoveerd tabakspand op het Rokin, waar ook groepstentoonstellingen worden georganiseerd met vooral jong en opkomend talent. Momenteel is de expositie 'Reflections' te zien met werk van Jaap Scheeren (fotografie), Onno Adriaanse (productontwerp) Patrick van Vliet (fine art), Laura Grimm (textielinstallaties) en Brian de Graft (fine art). Al het werk is ook te koop. Mijn favoriet: de vervreemdende werken van Jaap Scheeren: poëtische mini-sprookjes gevangen in een enkel beeld. Maar ook de collages op ansichtkaartformaat die Onno Adriaanse voor Post Modern maakte zijn de moeite waard. Kunst al vanaf €25,- én verslavend lekkere maiskoekjes – mis dat niet.

Paper Only

Eén van de redenen waarom ik erg van werk op papier houd, is dat het werk zo intiem voelt: de kunstenaar kan zich niet verschuilen achter dikke lagen verf of photoshop maar heeft zich direct te verhouden tot zijn of haar creatie. Bovendien is het vaak ondraaglijk precisiewerk – iets waar ik (zelf voorzien van zeer ongeduldige inborst) mateloos respect voor heb. De tentoonstelling Paper Only, georganiseerd door platform Artist First, toont werk op papier van bijna 40 kunstenaars in een prachtige opstelling. Paper Only presenteert een mooie mix van onderwerpen, uitvoering, nationaliteiten en gevestigde en nieuwe namen.  Diversiteit in het gebruik van het medium goed is terug te zien: van de 3D-installatie van Kim Habers tot de kleine collages van Hannah Wooll, en van de zelfportretten van Philip Akkerman tot de abstracte mural van Jan van der Ploeg; alle kunstenaars ontvouwen hun eigen visie op het werken op papier. Special mention voor de installatie Pure Love die Twan Janssen samenstelde, met een door de organisatie persoonlijk gekweekte verticale tuin vol verleidelijk mooi werk.

Paper Only The Exhibition is te zien t/m 4 november bij Francis Boeske Projects.

Artist First

Een nieuw initiatief in Amsterdam: Artist First. Neem dat maar letterlijk, want bij Artist First staat de kunstenaar centraal en cureert zijn of haar eigen plek. De eerste editie staat in het teken van keramiek; een medium dat – onterecht – een wat tuttig imago heeft. Dat het anders kan, bewijst Artist First: je vindt er alle soorten en maten keramiek in prachtig contrast met de industriële ruimte van Francis Boeske Projects. Er doet een aantal voorlopers uit de galeriewereld mee, evenals door Artist First geselecteerde kunstenaars, en daar bovenop zijn er ook nog presentaties van de Frik Collectie en het EKWC te zien. De presentaties zijn hartstikke spannend ingericht (Piepschuimen sokkels! Krukjes! Oude werkbanken!) en de organisatoren hebben duidelijk lol gehad met de details: zo heeft elke kunstenaar bijvoorbeeld een eigen lettertype. Artist First is tot en met 2 april geopend dus, hup naar de pont en op naar de NDSM-werf om keramiek te kijken én te kopen!

Mini Galerie

De Mini Galerie is one to watch: verfrissend, jong en spannend. Momenteel presenteert de galerie een verrassende nieuwe generatie sculpturen in een groepsshow om vrolijk van te worden. Object Matter is strak maar speels ingericht en laat een mooie mix zien van kunstenaars als Merijn Hos, Cody Hudson en mijn favoriet: de mannetjes van Koen Taselaar. Ultieme fantasiemannetjes, gemaakt van een soort lange slierten klei als uit een tube geknepen, wonderlijk metallic roze, oranje en groen gekleurd en door een simpele ingreep van ogen voorzien. Liefde op het eerste gezicht.