Nathalie Wouters | ONZE CURATOREN

Vogue's fashion features editor heeft niet alleen een encyclopedische kennis over mode maar ook minstens even veel smaak. Zo houdt ze van Malgosia Bela, is ze vergroeid met haar Isabel Marant birkenstocks en kent ze alle collecties van Céline. In de avonduren schrijft ze af en toe voor NRC Handelsblad... en tussen de bedrijven door ook voor See All This.

Website van Nathalie Wouters

Nathalie Wouters

De keuzes van Nathalie Wouters

I Remember

Het indrukwekkendste boek dat ik in 2015 las, was op dat moment al veertig jaar oud: het autobiografische I Remember van de Amerikaanse kunstenaar Joe Brainard (1942-1994). Alle alinea’s (die soms één regel in beslag nemen en soms een hele pagina) beginnen met de zin ‘I Remember’ – iets dat wonderwel nooit stomvervelend wordt. Brainards herinneringen variëren van de kleur van zijn eerste speelgoedauto tot openhartige seksuele anekdotes. Ondertussen schetst hij een fascinerend en bijzonder gedetailleerd beeld van de New Yorkse kunstscene in de jaren zeventig.

Sies Marjan

De meest bejubelde ontwerper van New York Fashion Week is dit seizoen een Nederlander: Sander Lak, die er de allereerste collectie van zijn label Sies Marjan toonde. Met behulp van een New Yorks investeerdersechtpaar dat eerder de Amerikaanse couturier Ralph Rucci spekte, kon de 32-jarige ontwerper al bij zijn eerste show groots uitpakken: met stoffen en afwerkingen van het hoogste niveau, een catwalk vol topmodellen, een penthouse in Tribeca als locatie en een bekend PR-bureau dat ervoor zorgde dat Vogue-hoofdredacteur Anna Wintour (die zelden komt opdagen bij een debuut) op de eerste rij zat. Een echte nieuwkomer is Lak eigenlijk niet. Voor hij Sies Marjan (in de VS uitgesproken als ‘Siezzz Marzjan’) oprichtte, werkte hij  zo’n tien jaar bij grote modehuizen als Marc Jacobs, Balmain en Dries van Noten. Vooral van die laatste is absoluut nog invloed terug te zien: ze delen een liefde voor met de hand bewerkte stoffen, prints en veel kleur.

Modelabel Y/Project

Parijs mag dan de bekendste modestad ter wereld zijn, de vooruitstrevendste is het al heel lang niet meer. Voor jong talent moet je toch echt op de halfjaarlijkse modeweken van Londen of New York zijn. Maar de afgelopen paar seizoenen is dat aan het veranderen. Er is een nieuwe generatie jonge ontwerpers opgestaan en één van de meest besproken namen is Y/Project, het Franse modelabel dat afgelopen maart voor het eerst met een damescollectie op de officiële kalender van de Parijse modeweek stond. Het bestaat al sinds 2010, maar baart pas echt opzien sinds 2013 – toen de Belgische ontwerper Glenn Martens de aan kanker overleden oprichter Yohan Serfaty opvolgde. Wars van trends combineert hij inventief kleermakerswerk met bekende elementen uit de straatmode als capuchontruien en spijkerbroeken. Onderscheid tussen mannelijk en vrouwelijk maakt hij niet vaak en zijn ontwerpen bevatten vaak referenties naar de jaren negentig: het tijdperk waarin de 32-jarige Martens opgroeide.

Recente collecties en verkoopinformatie (Y/Project heeft 3 Nederlandse verkooppunten) zijn te vinden op Yproject.fr

 

 

Podcast: Oh Boy 

Man Repeller staat in de modewereld bekend als het enige modeblog dat het presteert om intelligent, geopinieerd, eigenzinnig én grappig over mode te berichten. Oprichtster Leandra Medine zet sinds een klein half jaar ook wekelijks een podcast online onder de naam ‘Oh Boy’. Daarin interviewt filmmaker Jay Buim vrouwen die Medine inspirerend vindt, en dat is een verrassende selectie bekende en minder bekende schrijvers, modemensen, kunstenaars, muzikanten en actrices. Met openhartige, grappige en wijze gesprekken van ongeveer een uur als resultaat.