Nienke van der Wal | ONZE CURATOREN

Nienke van der Wal werkt als freelance art professional en maakt onder meer tentoonstellingen voor Nederlandse instellingen mogelijk in het buitenland. Daarnaast is Nienke de oprichter van de Young Collectors Circle, een community voor startende verzamelaars. Met de Young Collectors Circle wil ze meer mensen enthousiasmeren voor het kopen van kunst, door het organiseren van bezoeken aan beurzen, studio's, academies en galeries, het cureren van een reeks inhoudelijke salons met verzamelaars, kunstenaars en dealers en het onderhouden van een actief online platform.

Website van Nienke van der Wal

Nienke van der Wal

De keuzes van Nienke van der Wal

Doorkijken

Soms wijst een kunstwerk je de weg. In Doorkijken, Kunst voor het dagelijks leven beschrijft Merel Bem op persoonlijke wijze hoe bruikbaar kunst kan zijn in het leven van alledag: bij de opvoeding bijvoorbeeld, of tijdens het wachten. Verwacht geen kunsthistorische verhandelingen - juist met concrete voorbeelden en grappige herinneringen gidst Merel ons langs een diversiteit aan kunstwerken: van de bezwerende werking van de foto’s van Elspeth Diederix via de mijlpalen des levens van Ron Mueck tot de kalmerende bank waar Jean Brusselmans' Marie haar uitnodigt.

For Keeps

Het is een van de laatste echt ruige, vuige plekken in de stad: de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Hoe lang nog is de vraag, want er wordt druk gesloopt, opgekalefaterd en vernieuwd. Fotograaf Jaap Scheeren, altijd op zoek naar het sprookje in het alledaagse, legde het terrein vast in zijn fotoserie For Keeps. Hij noemt de serie een monument voor de tijdelijkheid. Tijdens het maken van de fotoserie legde Scheeren contact met bewoners en gebruikers, onderzocht hij de historie van de werf en verkende hij het gebied grondig, waarna hij zijn eigen, vaak absurde scenario’s bedacht en vastlegde. De tentoonstelling is weliswaar op groot formaat gedrukt, maar overal over het terrein verspreid, waardoor je op zoek moet naar het werk. Scheeren neemt je op die manier mee op zijn eigen poëtische speurtocht, waardoor je het terrein nóg meer door zijn ogen ziet. Ik vond het al een prachtplek, maar zo raakte de werf me nog niet eerder. Zien!

Paper Only

Eén van de redenen waarom ik erg van werk op papier houd, is dat het werk zo intiem voelt: de kunstenaar kan zich niet verschuilen achter dikke lagen verf of photoshop maar heeft zich direct te verhouden tot zijn of haar creatie. Bovendien is het vaak ondraaglijk precisiewerk – iets waar ik (zelf voorzien van zeer ongeduldige inborst) mateloos respect voor heb. De tentoonstelling Paper Only, georganiseerd door platform Artist First, toont werk op papier van bijna 40 kunstenaars in een prachtige opstelling. Paper Only presenteert een mooie mix van onderwerpen, uitvoering, nationaliteiten en gevestigde en nieuwe namen.  Diversiteit in het gebruik van het medium goed is terug te zien: van de 3D-installatie van Kim Habers tot de kleine collages van Hannah Wooll, en van de zelfportretten van Philip Akkerman tot de abstracte mural van Jan van der Ploeg; alle kunstenaars ontvouwen hun eigen visie op het werken op papier. Special mention voor de installatie Pure Love die Twan Janssen samenstelde, met een door de organisatie persoonlijk gekweekte verticale tuin vol verleidelijk mooi werk.

Paper Only The Exhibition is te zien t/m 4 november bij Francis Boeske Projects.

Artist First

Een nieuw initiatief in Amsterdam: Artist First. Neem dat maar letterlijk, want bij Artist First staat de kunstenaar centraal en cureert zijn of haar eigen plek. De eerste editie staat in het teken van keramiek; een medium dat – onterecht – een wat tuttig imago heeft. Dat het anders kan, bewijst Artist First: je vindt er alle soorten en maten keramiek in prachtig contrast met de industriële ruimte van Francis Boeske Projects. Er doet een aantal voorlopers uit de galeriewereld mee, evenals door Artist First geselecteerde kunstenaars, en daar bovenop zijn er ook nog presentaties van de Frik Collectie en het EKWC te zien. De presentaties zijn hartstikke spannend ingericht (Piepschuimen sokkels! Krukjes! Oude werkbanken!) en de organisatoren hebben duidelijk lol gehad met de details: zo heeft elke kunstenaar bijvoorbeeld een eigen lettertype. Artist First is tot en met 2 april geopend dus, hup naar de pont en op naar de NDSM-werf om keramiek te kijken én te kopen!