Lucas de Man | ONZE CURATOREN

Lucas De Man (1982) is artistiek leider van Stichting Nieuwe Helden, stadskunstenaar van Den Bosch (2013-2016), regisseur bij Het Zuidelijk Toneel en de presentator van het AVROTROS-programma Kunstuur op NPO 2. Binnen zijn Stichting Nieuwe Helden creëert Lucas kunstprojecten en 'urban actions' voor de publieke ruimte: projecten die zijn visie als kunstenaar weergeven. Het doel is de publieke ruimte een plek van ont-moeting te laten zijn, door momenten te creëren waarop je jezelf, de ander en de wereld tegenkomt, momenten waarop je het samen niet weet. Zo ontstaan uiteenlopende projecten: van bijvoorbeeld de voorstelling Bejaarden en Begeerte, waar publiek alleen onder begeleiding van een 65-plusser binnen mag, tot performance-installaties zoals SKETCH, die langs Europese steden toerde en gewone stedelingen vraagt hun gedroomde stad te schetsen.

Website van Lucas de Man

Lucas de Man

De keuzes van Lucas de Man

De stilte en de ziel

Dankzij mijn werk voor Kunstuur, de leukste bijbaan van Nederland, kom ik overal in het land op de mooiste plekken en mag ik spreken met de meest inspirerende kunstenaars. Ik kom dan ook bijna altijd aan het eind van een draaidag helemaal vervuld met ideeën en inspiratie weer thuis. Heel af en toe echter gebeurt het ook dat ik niet alleen vervuld word, maar ook oprecht geraakt ben. Dat ik in plaats van luid, even stil val. Dit overkwam mij laatst toen ik samen met fotograaf Stephan Vanfleteren door zijn tentoonstelling in Oud Amelisweerd liep. Hij heeft werk gemaakt die past bij de kunst van Armando en bij het behangpapier van Oud Amelisweerd. Een ménage à trois, zoals Stephan het zelf beschreef. Met als onderwerp 'Stil Leven'. Er worden wel vaker tentoonstellingen over de Stilte gemaakt, maar vaak zijn die heel schreeuwerig in hun overdaad aan werken en prikkels. Deze tentoonstelling is echter zó zorgvuldig en zuiver opgebouwd dat ik als toeschouwer ook daadwerkelijk stil mocht worden en ik dat luikje in mijzelf waarachter alles zit wat niet uitgesproken kan worden, weer even open kon zetten.

De tentoonstelling loopt nog tot 8 september.

Mark Bischof

Omdat het Stedelijk Museum Amsterdam een tentoonstelling over kinetisch grootmeester Tinguely maakt (vanaf 1 oktober), ging ik voor Kunstuur op zoek naar inspirerende kinetische kunstenaars in Nederland. Nu had ik nog nooit van Mark Bischof gehoord, maar toen ik hem googlede ter voorbereiding, werd ik meteen geraakt door wat hij creëert met zijn ‘sferen’ (dat zijn een soort high-end knikkers). Toen ik vervolgens in zijn atelier in Amsterdam Oost mocht ronddwalen viel mijn mond open en mijn hart volgde. De kelder die hij zijn atelier noemt, staat vol met prachtige, ingenieuze en tot het uiterste detail uitgewerkte installaties die de sferen zo door het parcours laten lopen dat het verhalen worden. Zijn meesterwerk, waar hij zes jaar (ja echt!) aan werkte, is een soort knikkerbaan die elke verbeelding overstijgt. Daarnaast heeft hij nog een stuk of twintig andere pareltjes van bewegende en ontroerende installaties staan. Maar wat mij het meest raakte is dat deze installaties zelden tot nooit uit de kelder komen. Mark creëert ter plekke en daar blijft het meestal bij. Als u nu net zo geraakt wilt worden als ik, moet u naar zijn atelier gaan en een van zijn rondleidingen volgen. Het is prachtige werk, het is een innemende man en vooral: het is nergens anders te zien.