Anke Riesenkamp | ONZE CURATOREN

Anke Riesenkamp woont, werkt en tuiniert in Kasteel Baexem en verwondert zich. Ze organiseert cultuurevenementen onder de naam Salon de Heerlijkheid. In het tuinhuis verblijven af en aan 'artiesten in residentie', in de nok van het kasteel de kerkuil. Ze bestiert de kasteelherberg en de botanische- en moestuin. De tuin staat vol eigenzinnige groeisels, die zij laat vieren totdat het genoeg is. 'Soms win je, soms niet.'

Website van Anke Riesenkamp

Anke Riesenkamp

De keuzes van Anke Riesenkamp

Cosmopolitan Chicken

De vos at mijn kip.

Nu is er een nieuw hok, op pootjes. Dan kan de vos er onderdoor lopen.

Conceptueel kunstenaar Koen Vanmechelen kruist al 25 jaar kippen van de wereld tot een Superbastaard in zijn Cosmopolitan Chicken Project. Nederlandse inzending van kippengenen komen van een oud ras: de Uilebaard. Deze hoen staat op een schilderij van Jan Steen.

Over de wereld zijn er inmiddels  acht kweekcentra, tien generaties kippen en 700 nieuwsoortige kippen. Ik vind het een pracht-project.

Toen belde ik: 'Mag ik zo'n kip?'.
Maar deze kippen zijn van kunst en dat ging dus mooi niet door.

De gletchers van Jeppesen

Struinend vanuit de dikke stadswarmte stuitte ik op een koele berghelling. Een zegen. De Deense documentairemaker en analoog-fotograaf Adam Jeppesen (1978) maakte een expeditie van 487 dagen van Arctica naar Antarctica (wat is ook al weer noord en wat zuid?). In het Foam zijn in de tentoonstelling Out of Camp de majestueuze stille landschappen te zien waarin je ziet wat hij zag. Een aantal werken vouwde hij klein om ze, weer uitgevouwen, in mooi-dunne eiken lijstjes te zetten.

De bomen van Beth Moon

Fotografe Beth Moon maakte een ronde over onze planeet en vond oerbomen, sommige duizenden jaar oud, in Yemen, Florida en Madagascar. In haar boek 'Ancient trees: Portraits of Time' de verbluffende portretten van deze laatste stille helden die koekeloeren naar de bokkensprongen van de tijd. Ik denk dat iedere zwevende kiezer deze bomen eens in de ogen zou moet kijken...

 

Peter Schuyff

Deze zomer vielen mijn kinderen in slaap bij het geluid van hamers en beitels op hout. Op de binnenplaats van kasteel Baexem verwerden eeuwenoude lindebomen tot wormsels. Schilder, beeldhouwer en muzikant Peter Schuyff  liet de ene na de andere onder zijn handen torderen rondom hun as. Hij had ergens mee af te rekenen, leek het wel. De groeiende berg houtspaanders beloofde een goed vuur en dat werd 't. Nu staan de sculpturen tot 14 januari in Brussel in galerie 'Sorry we're closed'.